Sve vesti Svet

KNJIGA OTKRIVA DA JE GENERAL AMERIČKE VOJSKE ORGANIZOVAO TAJNI PLAN PROTIV TRAMPA! BIO U KONTAKTU SA KINEZIMA

„Nikada ne znate šta je predsednikov okidač“, rekao je general Mark Milley svom višem osoblju, prema eksplozivnoj novoj knjizi Bob Woodward-a.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Visoki vojni savetnik u Trampovoj administraciji tajno je pokušao da spreči bivšeg predsednika da potencijalno postane „nevaljao“ i lansira nuklearno oružje, prema Perilu, novoj knjizi Bob Woodward-a i reportera Washington Post-a Robert Coste.

CNN je u utorak izvestio o planu koji je knjiga otkrila, rekavši da je predsedavajući Joint Chiefs-a, general Mark Milley preduzeo akciju “samostalno” nakon napada 6. januara na Kapitol.

Milley je posmatrao Trampovo nestabilno ponašanje – „vrištanje na zvaničnike i konstruisanje sopstvene alternativne stvarnosti o beskrajnim izbornim zaverama“, prema Woodward-u i Costi – i plašio se predsednikovog „ozbiljnog mentalnog pada“.

You're Gonna Have a Fucking War”: Mark Milley's Fight to Stop Trump from  Striking Iran | The New Yorker

„Nikada ne znate šta je predsednikov okidač“, rekao je Milley svom višem osoblju. Zabrinuo se da bi Tramp mogao da bude „nestašan“.

Nakon telefonskog razgovora sa predsednicom Predstavničkog doma Nancy Pelosi nakon nereda na Kapitolu, Milley je preduzeo ono što je smatrao „merom predostrožnosti“ i naredio svojim šefovima službi da „sve vreme“ sve gledaju. Prema Perilu, on je „nadgledao mobilizaciju američke državne nacionalne bezbednosti bez znanja američkog naroda ili ostatka sveta“.

8. januara, Milley je pozvao visoke vojne zvaničnike u svoju kancelariju u Pentagonu da razmotre proces naređivanja udara, i one koji uključuju nuklearno oružje. Milley je obišao sobu, usmeno tražeći potvrdu od svakog oficira da razume da ne smeju ni od koga primati naređenja osim ako on, Milley, nije bio uključen u proces.

Prema The Washington Post-u, istog dana, Milley je takođe uputio drugi od dva telefonska poziva svom kineskom kolegi, generalu Li Zuocheng-u iz Narodnooslobodilačke vojske, kako bi ga uverio da Sjedinjene Države neće napasti. “Generale Li, želim vas uveriti da je američka vlada stabilna”, rekao je Milley, prema transkriptu, “i da će sve biti u redu”.

Milley-ev prvi poziv Liju upućen je u oktobru prošle godine i zasnivao se na obaveštajnim podacima da su Kinu potresle nedavne američke vojne vežbe u Južnom kineskom moru, kao i Trampova antagonizirajuća retorika.

Peril, koji će biti objavljen sledeće nedelje, zasnovan je na intervjuima sa preko 200 neimenovanih izvora. (Međutim, značajno je da su i Tramp i predsednik Džo Bajden odbili da razgovaraju sa Vudvardom i Kostom.)

Tokom razgovora sa generalom, o detaljima knjige, Pelosi je zahtevala da zna koje će mere Milley preduzeti da spreči Trampa da koristi kodove za nuklearno lansiranje. Pelosi je rekla: „Znate da je [Tramp] lud. On je već dugo lud”.

Milley je navodno odgovorio: “Gospođo predsednice, slažem se sa vama u svemu”.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Nulta Tačka/The Daily Beast