Sve vesti Svet

Ko je nova premijerka Velike Britanije! “Wanna be” čelična lejdi koja preti Rusiji i želi da očisti Balkan od ruskog uticaja

Ko je nova premijerka Velike Britanije! "Wanna be" čelična lejdi koja preti Rusiji i želi da očisti Balkan od ruskog uticaja

Dosadašnja ministarka spoljnih poslova Britanije od sutra će i zvanično biti nova premijerka te zemlje. Kako je danas objavljeno iz Konzervativne stranke, Tras je pobedila na unutarstranačkim izborima i postala lider stranke, čime je ujedno izabrana i za premijera. Ko je Liz Tras, nova takozvana čelična lejdi Britanije?

Elizabet Mari Tras rođena je 26. jula 1975. godine. Školovala se na Univerzitetu Oksford, a pre učešća u politici je radila kao komercijalni direktor u naftnoj i gasnoj kompaniji „Shell“.

Trasova je obavljala niz dužnosti u vladi tokom protekle decenije. Uprkos tome što je glasala za ostanak u Evropskoj uniji, uspela je da se kod poslanika pozicionira kao pouzdana osoba u periodu nakon Bregzita.

Zavrnuta slavina! Nema više gasa preko Severnog toka dok EU ne ukine sankcije Rusiji

Bila je uključena u trgovinske pregovore Vellike Britanije i Evropske unije posle Bregzita i radila je na stvaranju novih veza u slobodnoj trgovini sa drugim zemljama i popularna je među članovima Konzervativne stranke.

Politički idol joj je Margaret Tačer, što nikada nije krila, a u korist joj idu i otvoreno oštri stavovi prema ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Prilikom nedavne posete Sarajevu, šefica britanske diplomatije i potencijalna premijerka rekla je da njena zemlja želi da bude na čelu napora za očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i da će se suprotstaviti “malignom” uticaju Rusije u regionu.

Ona je najavila poseban paket finansijske podrške Zapadnom Balkanu od 100 miliona dolara do 2025. godine, koji ima za cilj da pomogne ekonomski napredak, a time i stabilnost regiona, i upozorila na opasnost koju predstavlja rat u Ukrajini.

„Ruske pretnje povratkom u mračne dane moraju biti zaustavljene“, rekla je Tras i dodala da je rusko mešanje u unutrašnje stvari BiH jasno vidljivo.

Ona je istakla da je sada najvažnije pomoći Ukrajini i istovremeno osigurati da će Putin izgubiti rat koji je započeo i da Rusija nikada više neće moći da predstavlja pretnju miru.

„Nećemo im pomoći laskanjem Putinu“, rekla je Tras i dodala da je Ukrajini potreban novi Maršalov plan za rekonstrukciju, uz pomoć u naoružanju.

Pobeda ČILEANACA! Rekli NE novom Ustavu kojeg “kao da” su u Davosu sastavljali globalisti

Ona je opisala pokušaj Rusije da koristi glad kao oružje kao užasan i rekla da Putin mora da ukine blokadu ukrajinskog izvoza žitarica i da ne dolazi u obzir bilo kakvo ukidanje sankcija Rusiji ili „dodvoravanje koje bi Putina učinilo jačim“.

Velika Britanija, rekla je Tras, ostaje posvećena podršci miru i stabilnosti na zapadnom Balkanu i suprotstavljanju zloćudnom uticaju Rusije u regionu.

Ranije ove godine, vlada Borisa Džonsona uvela je sankcije članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku i predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović, nazvavši ih odgovornim za sprovođenje politike koja podriva Dejtonski sporazum i ugrožava celovitost BiH.

NultaTačka