Sve vesti Svet

Kompanija povezana sa CIA-om razvija mRNA za nove buster doze vakcina

Kompanija povezana sa CIA-om razvija mRNA za nove buster doze vakcina

Od kraja prošle godine, mesindžer RNK za Modernine vakcine protiv COVID-a 19, uključujući njen nedavno preformulisani Omicron buster, se isključivo proizvodi od strane National Resilience, malo poznate kompanije sa značajnim vezama sa američkim obaveštajnim službama, pa čak i sa CIA-om.

Prošlog septembra je stidljivo objavljeno da će kompanija pod nazivom National Resilience početi sa proizvodnjom mRNA za proizvode vakcine Moderna COVID-19.

Prema uslovima višegodišnjeg sporazuma, „Resilience će proizvoditi mRNA za vakcinu Moderna COVID-19 u svom pogonu u Misisagi, Ontario, za distribuciju širom sveta.

National Resilience, kao tako mlada kompanija, ima vrlo malo klijenata i malo je javno dostupnih informacija o njenim proizvodnim mogućnostima osim na veb stranici kompanije.

Novinari su u to vreme bili zbunjeni zašto je kompanija sa oko 700 zaposlenih u to vreme stekla ukupno 599,00 kvadratnih metara proizvodnog prostora nakon što je izašla iz skrivanja pre manje od 6 meseci.

Ideja za kompaniju je zapravo potekla od Lućijane Borio.

U julu prošle godine otkriveno je da je Borio pričala o „njenom radu na pripremi za pandemiju na NSC [Savet za nacionalnu bezbednost]“ koji je „pomogao da se pokrene Nelsenov pokretač Resilience za proizvodnju bioloških lekova vrednog 800 miliona dolara“.

POGLEDAJTE KAKO PACOVI BEŽE SA KORONA BRODA! DA LI DA IM DOPUSTIMO DA POBEGNU?

U to vreme, Borio je bila potpredsednik In-K-tela, ogranka rizičnog kapitala CIA-e koji se koristio od svog stvaranja ranih 2000-ih za osnivanje brojnih kompanija, od kojih mnoge deluju kao agenti Agencije.

Otprilike u isto vreme, Borio je zajedno pisala dokument o politici za Centar za zdravstvenu bezbednost Džons Hopkins koji je preporučio povezivanje statusa vakcinacije protiv COVID-a 19 sa programima bonova za hranu i pomoći za iznajmljivanje kao mogući način prinude određene populacije da uzme eksperimentalnu vakcinu.

Pre In-K-Tel-a, bila je direktorka za medicinsku i bioodbranu u Savetu za nacionalnu bezbednost tokom Trampove administracije, a prethodno je bila vršilac dužnosti glavnog naučnika u FDA od 2015. do 2017. godine.

Borio je trenutno viša saradnica za globalno zdravlje u Savetu za spoljne odnose, konsultant Goldman Saksa,  koju finansira Bil Gejts i partner u Nelsenovoj firmi rizičnog kapitala ARCH Venture Partners, koja finansira Resilience.

Ovo nije jedina veza Resilience In-K-Tel, pošto izvršni direktor In-K-Tel, Chris Darbi, sedi u upravnom odboru kompanije. Darbi je takođe u upravnom odboru Memorijalne fondacije oficira CIA.

NultaTačka