Srbija Sve vesti

KRAJ RIO TINTA U SRBIJI? BRNABIĆKA: PROJEKAT JADAR VIŠE NE POSTOJI

KRAJ RIO TINTA U SRBIJI? BRNABIĆKA: PROJEKAT JADAR VIŠE NE POSTOJI

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas na konferenciji za medije posle sednice Vlade Srbije, čija je jedina tema bila Rio Tinto, da je ukinuta Uredba vlade o Prostornom planu projekta Jadar.

Premijerka je istakla da postoje zahtevi ekoloških organizacija koji su predati Vladi 12. januara 2022. godine.

„Poništeni su svi upravni akti vezani za Rio Tino, odnosno Rio Sava, sve dozvole odluke, rešenje i sve ostalo. Ugovore nikada nismo imali kao što smo više puta rekli“, rekla je premijerka.

Brnabić je ranije izjavila da je Vlada Srbije blizu odluke da ukine sve dozvole koje su izdate Rio Tintu, kao i da će biti ukinut prostorni plan u koji je unet projekat “Jadar”.

Ranije danas kompanija “Rio Tinto” saopštila je da je zabrinuta zbog nedavnih izjava predstavnika Vlade Republike Srbije o potencijalnom povlačenju prostornog plana za Projekat “Jadar”.

AUSTRALIJSKE VLASTI KAŽU DA DRAKONSKI VAKCINALNI PASOŠI MOGU POTRAJATI GODINAMA

„Posvećeni smo razvoju projekta u skladu sa svim srpskim i međunarodnim propisima i uzimamo u obzir zabrinutost za životnu sredinu koju je javnost iskazala. Smatramo da diskusije i dijalog zasnovani na činjenicama treba da budu osnov svake odluke Vlade Srbije o razvoju projekta“, naveli su iz Rio Tinta pre sednice Vlade Srbije.

Današnja sednica vlade i premijerkina objava nije odvratila aktiviste od protesta koji je najavljen za večeras u 19 časova ispred Predsedništva Srbije.

Podsećamo, dozvola za istražno pravo rude litijuma na području Jadra kompaniji Rio Tinto, nakon čega bi i sam projekat trebalo da bude okončan ističe u subotu 22. januara.

NOVI, VELIKI INTERVJU IZ BUNKERA SA NOVINARKOM ARNOM ŠEBALJ!

Nulta Tačka/Mediji