Sve vesti Svet

Kreće nova tura! FDA odobrio upotrebu novih doza “novih vakcina” protiv novih sojeva COVID-a

Kreće nova tura! FDA odobrio upotrebu novih doza "novih vakcina" protiv novih sojeva COVID-a

Danas je Američka uprava za hranu i lekove izmenila odobrenja za hitnu upotrebu (EUA) vakcine Moderna COVID-19 i vakcine Pfizer-BioNTech COVID-19 kako bi odobrila bivalentne formulacije vakcina za upotrebu kao pojedinačne doze najmanje dva meseca nakon primarne ili dopunske vakcinacije. Bivalentne vakcine, koje ćemo takođe nazivati „ažuriranim pojačivačima“, sadrže dve komponente RNK (mRNA) virusa SARS-CoV-2, jednu od originalnog soja SARS-CoV-2 i drugu zajedničku između loze BA.4 i BA.5 omikron varijante SARS-CoV-2.

Moderna COVID-19 vakcina, Bivalent, je dozvoljena za upotrebu kao pojedinačna doza kod osoba starijih od 18 godina. Pfizer-BioNTech vakcina protiv COVID-19, Bivalent, je dozvoljena za upotrebu kao pojedinačna doza kod osoba starijih od 12 godina.

Monovalentne vakcine protiv COVID-19 koje je odobrila FDA i koje se primenjuju kod miliona ljudi u Sjedinjenim Državama od decembra 2020. sadrže komponentu iz originalnog soja SARS-CoV-2.

Severu Italije preti deindustrijalizacija zbog povećanja cene gasa

Podaci za bivalentne vakcine protiv COVID-19 za primaoce i za pružaoce zdravstvenih usluga uključuju informacije o potencijalnim neželjenim efektima, kao i rizicima od miokarditisa i perikarditisa.

Sa današnjim odobrenjem, FDA je takođe revidirala EUA vakcine Moderna COVID-19 i Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcine kako bi uklonila upotrebu monovalentnih Moderna i Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcina za dopunsku primenu za pojedince od 18 godina starosti i starijih i 12 godina i više, respektivno. Ove monovalentne vakcine i dalje imaju ovlašćenje za primenu primarne serije za pojedince od 6 meseci i više, kao što je opisano u pismima ovlašćenja. U ovom trenutku, vakcina Pfizer-BioNTech COVID-19 ostaje sa odobrenjem za primenu jedne doze za osobe od 5 do 11 godina starosti najmanje pet meseci nakon završetka primarne serije vakcine Pfizer-BioNTech COVID-19.

MARIO ZNA UŽIVO- Da li ste spremni za NOVE MERE?! – Počela je ENERGETSKA HISTERIJA a CILJ JE ISTI

Nulta Tačka/FDA