Srbija Sve vesti

Kreću sa popisom! Vlast spremila kazne od 50.000 dinara za one koji “ne odgovore tačno” na pitanja

Kreću sa popisom! Vlast spremila kazne od 50.000 dinara za one koji "ne odgovore tačno" na pitanja

Popis stanovništva u Republici Srbiji najavljen je za ovu jesen, a Republički zavod za statistiku oformio je internet sajt na kojem se mogu pronaći odgovori na pitanja koja zanimaju gro građana.

Od osnovnih informacija o popisu do specifičnih pitanja, Zavod je odgovorio i na najčešće situacije u kojima bi se mogli naći naši građani koji će učestovovati u popisu.

Jedno od njih jeste i sledeće, pošto je kazna vrlo visoka – 50.000 dinara.

Prema Zakonu o Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, novčanom kaznom od 20.000 do 50.000 dinara kazniće se fizičko lice obuhvaćeno popisom koje odbije da odgovori na pitanja u popisnim obrascima ili da netačne i nepotpune odgovore.

Međutim, građani se interesuju i za druge situacije, posebno one kad svi članovi domaćinstva nisu prisutni iz opravdanih razloga poput studenata, onih koji rade ili se školuju u inostranstvu – šta onda?

Kad je reč o utvrđivanju identiteta članova domaćinstva, to će biti rađeno ovako:

Ukoliko popisivač nikoga ne zatekne kod kuće, doći će ponovo u nekom drugom terminu, a ako i tada kod kuće nema nikoga ostaviće pisano obaveštenje o svom dolasku i informaciju da građani pozivom na bespatan broj info-centara mogu uz pomoć operatera da stupe u kontakt sa popisivačem i dogovore termin popisivanja.

NultaTačka/Mediji