Sve vesti Tehnologija

KRENULI SU! KONKURENCIJA MASKOVOG NEURALINKA DOBILA ODOBRENJE ZA TESTIRANJE MOŽDANOG ČIPA NA LJUDIMA

Pisao Elena Vuk

Još u aprilu Elon Maskov NeuraLink je ponosno demonstrirao eksperiment sa majmunom koji je imao dva “Link” uređaja ugrađena u mozak, igrajući video igru, svojim umom. Maska je tada planirao, da je njihov sledeći korak, testiranje na ljudima. I dok taj korak još uvek nije realizovan, neki od konkuretnih projekata već napreduju.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Synchron, start-up iz Njujorka koji pravi interfejs za mozak-računar ili BCI(brain-computer interface), slično Neuralinkovom, rekao je u sredu da je dobio dozvolu FDA-e za početak testiranja svog moždanog uređaja na ljudskim pacijentima u onome što je poznato kao rana studija izvodljivosti.

Synchron-ov implantabilni uređaj, nazvan Stentrode, manji je od šibice. Za razliku od Neuralinkovog “Link” uređaja koji zahteva bušenje rupe od dva milimetra u lobanji pacijenta za ugradnju, Stentrode je dovoljno mali da se može implantirati putem krvne žile u podnožju vrata. Uređaj će se tada manevrisati prema krvnom sudu u mozgu.

Stentrode deluje tako što komunicira putem male žice sa drugim implantatom u grudima. Odašiljač zatim šalje signale spoljnom računaru u blizini pacijenta.

“Zajedno smo radili na otvaranju puta prema prvom komercijalnom odobrenju za trajno implantirani BCI za lečenje paralize”, rekao je u sredu izvršni direktor Synchron-a Thomas Oxley.

Kompanija planira da uključi šest pacijenata u američko ispitivanje kasnije ove godine. Proizvod koji je odobrila FDA mogao bi se pojaviti na tržištu za tri do pet godina.

Prošle godine Synchron je proveo ispitivanje na četiri pacijenta u Australiji. Američka studija detaljnije će razmotriti sigurnosna pitanja, uključujući fizičke rizike i kibernetičku sigurnost, kaže Oxley.

Povezivanje mozga i računara najnovija je granica veštačke inteligencije i biologije. Iako je tehnologija u vrlo ranoj fazi, sve veći broj kompanija pokušava da je razvije za komercijalnu upotrebu, stvarajući izazov za FDA.

U aprilu je FDA odobrila prvi uređaj koji spada u njenu BCI kategoriju- robotski mobilni uređaj nazvan IpsiHand, a razvio ga je start-up projekat sa Univerziteta Vašington, Neurolutions. Prenosivi uređaj osmišljen je kako bi pomogao osobama sa invaliditetom od moždanog udara da povrate kontrolu nad svojim rukama i funkcijama šake koristeći svoje misli.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Nulta Tačka/ Truth Unmuted