Sve vesti Svet

KRENULO JE: Još jedan napad! Granatiran vrtić u Lugansku- obe strane krive jedna drugu

KRENULO JE: Još jedan napad! Granatiran vrtić u Lugansku- obe strane krive jedna drugu

Ukrajinska vojska optužila je u danas proruske separatiste sa istoka Ukrajine da su ispalili granate na selo u oblasti Luganska koje su pogodile vrtić. U napadu, prema navodima vojske, nije bilo povređenih.

Prethodno, proruski separatisti objavili su da je ukrajinska vojska ta koja otvorila vatru četiri puta tokom poslednja 24 sata na teritoriji koja je pod njihovom kontrolom. Za sada nije poznato da li je u tim napadima neko povređen ili stradao.

Društvenim mrežama kruže snimci i fotografije pogođenog vrtića na kojima se vidi ogromna rupa u zgradi i uništena fasada, kao i rasute cigle po podu u prostoriji koja je potpuno uništena.

Occupiers fired at Stanytsia Luhanska: a shell hit a kindergarten – News

Na podu su razbacane dečje igračke. Po prostoriji šeta vojnik, dok kamera snima šta je ostalo od vrtića nakon granatiranja.

Separatisti tvrde da je zapravo ukrajinska vojska napala njih

Nekoliko sati ranije, pobunjenici sa istoka Ukrajine optužili su Kijev za napad, prenosi Rojters citirajući rusku agenciju RIA.

RIA je objavila da predstavnici samoproglašene Donjecke i Luganske Narodne Republike optužuju ukrajinske snage za upotrebu minobacača, bacača granata i mitraljeza u četvrtak, prenosi Gardijan. Predstavnik samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) naveo je da su jedinice Narodne milicije DNR uzvratile vatru na položaje ukrajinskih snaga koje su granatirale teritoriju republike.

Ukrajinska strana negira te optužbe.

“Uprkos činejnici da su naše pozicije gađane zabranjenim oružjem, uključujući artiteljeriju kalibra 122 mm, ukrajinske trupe nisu otvorile vatru kao odgovor”, rekao je portparol operacije ukrajinskih zajedničkih snaga za Rojters.

Ukrajina tvrdi da je pucano na njene trupe, ali da ona nije uzvratila.

Ukrajinci prvi počeli! Granatama zasuli naselje u Donbasu

Novo gomilanje ruske vojske?

Iako Rusija tvrdi da povlači svoje jedinice sa pojednih položaja, SAD tvrde da to nije tačno i da se, naprotiv, broj ruskih trupa povećava.

Prema njihovim navodima, ruske snage okupljene u blizini ukrajinskih granica su se povećale za oko 7.000 vojnika poslednjih dana.

Visoki zvaničnik američke administracije rekao je da povećanje brojnosti vojnih trupa čini tvrdnju Rusije o povlačenju „lažnom“, prenosi CNN.

Zapad je zapretio Rusiji novim sankcijama ako napadne Ukrajinu, a Rusija poriče da planira bilo kakav napad.

NultaTačka/Agencije