Sve vesti Tehnologija

Kriza sa mikročipovima upravo postaje još veća zbog sukoba u Ukrajini!

Kriza sa mikročipovima upravo postaje još veća zbog sukoba u Ukrajini!

Globalni proizvođači čipova se u velikoj meri oslanjaju na materijale nabavljene u dve zemlje kao što su neon i paladijum

Očekuje se da će ionako nategnuta industrija poluprovodnika pretrpeti više prekida zbog trenutnog sukoba u istočnoj Evropi, jer Ukrajina i Rusija obezbeđuju najveći deo svetskih zaliha neona i paladijuma, vitalnog za proizvodnju mikročipova.

Neon, kritičan za lasere koji se koriste za proizvodnju čipova, nusproizvod je ruske proizvodnje čelika. Zatim se prečišćava u Ukrajini. Paladijum se koristi u senzorima i memoriji, između ostalih aplikacija.

Trenutni globalni nedostatak čipova će se pogoršati ako zastoj potraje jer više od 40% svetske ponude paladijuma dolazi iz Rusije, dok Ukrajina proizvodi 70% globalne ponude neona, prema Moody's Analytics.

Zelenski je obična marioneta koje svoje ljude stavlja u nepotrebni rizik; smatra bivši pukovnik SAD-a(VIDEO)

“Tokom rata u Ukrajini 2014-2015, cene neona su porasle nekoliko puta, što ukazuje na to koliko to može biti ozbiljno za industriju poluprovodnika.

Tekući nedostatak čipova ozbiljno je pogodio globalne proizvođače tokom plandemije Covid-19 2020-21. nakon što su rad na daljinu i ograničenja mobilnosti pokrenuli ubrzanje digitalizacije širom sveta.

Očekuje se da će se kriza čipova pogoršati ako se dogovor ne postigne u narednim mesecima, s tim da će u skladu s tim uticati i industrije koje su jako zavisne od čipova.

“POLITIČARI SU OBIČNE JAJARE”- LUKA MAKSIMOVIĆ U BUNKERU! OVO SE NE PROPUŠTA

„To znači da su pred mnogim proizvođačima automobila, proizvođačima elektronskih uređaja, proizvođačima telefona i mnogim drugim sektorima koji se sve više oslanjaju na čipove za rad svojih proizvoda, nalazi neizvesno vreme“ , upozoravaju stručnjaci.

NultaTačka/RT