Sve vesti Svet

KUDA OVO VODI?! UVODE DODATNI POREZ ZA NEVAKCINISANE

KUDA OVO VODI?! UVODE DODATNI POREZ ZA NEVAKCINISANE
Pisao Elena Vuk

Provincija Kvebek će zahtevati od nevakcinisanih stanovnika da daju „značajan“ doprinos državnom zdravstvenom sistemu kako zaraza Covid-19 raste.

Novonastala situacija zabranjuje ljudima koji odbijaju da se vakcinišu protiv Covida-19 da uđu u prodavnice pića ili kanabisa, kanadska provincija Kvebek predstavlja novi zdravstveni porez za osobe koje ne piju.

Premijer Fransoa Lego obećao je u utorak da će doneti novu finansijsku kaznu, rekavši da će oni koji odbiju da dobiju prvu dozu vakcine u narednim nedeljama morati da počnu da plaćaju za njihov uticaj na zdravstveni sistem. „Trenutno je to takođe pitanje pravednosti za 90 odsto stanovništva koje je dalo neke žrtve“, rekao je on novinarima. „Mislim da im dugujemo ovu vrstu mere.”

Upitan o pravnim i etičkim izazovima sa kojima će se vlada verovatno suočiti zbog poreza bez presedana, premijer je priznao da je taj potez „velika stvar“. On je dodao: „Ako pogledate šta se dešava u drugim zemljama ili drugim državama, svi pokušavaju da nađu rešenje. To je pitanje pravičnosti, jer trenutno ovi ljudi stavljaju veoma važan teret na našu zdravstvenu mrežu i mislim da je normalno da većina stanovništva traži da ima posledic

Lego nije otkrio iznos novog poreza. On je rekao da će Kvebek nastaviti da širi primenu uslova za vakcinalne pasoše u pokrajini, ali je tvrdio da „moramo ići dalje“ od zabrane nevakcinisanim stanovnicima javnih mesta. Obaveza pasoša proširena je prošle nedelje na prodavnice pića i kanabisa nakon što je prethodno naređeno da su obavezni za lokale kao što su restorani, pozorišta, barovi i kazina.

S obzirom da broj hospitalizacija Covid-19 raste u jeku brzog širenja varijante Omicron, Kvebeku će u narednih nekoliko nedelja biti potrebno dodatnih 1.000 bolničkih radnika i 1.500 zaposlenih u staračkim domovima, rekao je Lego

Međutim, nisu samo nevakvinisani stanovnici Kvebeka ti koji opterećuju zdravstveni sistem pokrajine. U stvari, većina novih pacijenata Covid-19 je u potpunosti vakcinisana. Od 433 nova pacijenta koji su se prijavili za lečenje od Covida-19 tokom proteklog dana, 117 je navodno bilo nevakcinisano, dok je 290 dobilo duplu dozu. Među novoprimljenim pacijentima na odeljenjima intenzivne nege, 12 je bilo nevakcinisano, dok je 17 bilo dvostruko vakcinisano.

Kvebek je u utorak prijavio 62 smrtna slučaja od Covida, najviše od januara 2021, pre nego što je uvođenje vakcine u pokrajini bilo u punom jeku.

Nulta Tačka/RT