Sve vesti Svet

Lavrov: Dejstva SAD u biolaboratorijama u Evropi predstavljaju opasnost za ceo svet

Lavrov: Dejstva SAD u oblasti biolaboratorija u Evropi predstavljaju opasnost za ceo svet

Minsk i Moskva smatraju da je delovanje Sjedinjenih Američkih Država u oblasti biolaboratorija na teritoriji evropskih zemalja opasno, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„Delovanje Amerikanaca na postsovjetskom prostoru je veoma, veoma opasno. Netransparentno je. O rizicima koje nosi svedoče otkriveni dokazi o radu američkih biolaboratorija, biolaboratorija Pentagona u Ukrajini“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare posle razgovora sa svojim beloruskim kolegom Vladimirom Makejom.

Kako je istakao, dejstva „SAD u oblasti biolaboratorija u Evropi predstavljaju opasnost za ceo svet“.

Prema njegovim rečima, ruska strana otkrila je relevantne činjenice i, „bez odgovora Amerikanaca“ na njih, započela „proces koji je predviđen Konvencijom o zabrani biološkog i toksičnog oružja“.

„Potpuno u skladu sa petim članom (Konvencije), uputili smo zahtev zemljama-članicama ovog važnog međunarodnog sporazuma. Vidimo pretnje za nacionalnu bezbednost naših zemalja, vidimo nevoljnost Sjedinjenih Američkih Država da učine transparentnim svoje biološke aktivnosti. U mnogim zemljama, pre svega oko Ruske Federacije i Belorusije, na postsovjetskom prostoru, imamo dogovor u okviru Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti da uspostavimo poštenu i transparentnu saradnju po ovim pitanjima kao protivdejstvima da se iza kulisa, bez potrebne transparentnosti, promovišu takvi projekti koji izazivaju zabrinutost u našim zemljama“, objasnio je Lavrov.

Prema njegovim rečima, Moskva i Minsk uputili su zahtev zemljama-članicama Konvencije o zabrani razvoja, proizvodnje i skladištenja bakteriološkog biološkog i toksičnog oružja i o njihovom uništavanju.

Početkom aprila, načelnik Radijacionih, hemijskih i bioloških odbrambenih snaga Oružanih snaga Rusije Igor Kirilov saopštio je da je specijalna vojna operacija Rusije pomogla da se dobiju dodatne informacije o vojnim biološkim aktivnostima SAD u Ukrajini.

Ministarstvo odbrane Rusije nakon toga je održalo prezentaciju na kojoj je objavljeno da su Sjedinjene Američke Države potrošile više od 200 miliona dolara na rad bioloških laboratorija u Ukrajini, koje su učestvovale u američkom vojno-biološkom programu.

Ništa nije SLUČAJNO- Depopulacija je u toku a TRANSHUMANISTI imaju plan kako da ZAMENITE DECU!

Nulta Tačka/Sputnik