Sve vesti Svet

Le Pen: Sankije koje su uvedene Moskvi više su štete naneli Francuskoj nego Rusiji

Le Pen: Sankije koje su uvedene Moskvi više su štete naneli Francuskoj nego Rusiji

Kaznene mere EU „sankcionisale su Francuze više nego što su sankcionisale Rusiju“, rekla je ona francuskim medijima.


Marin Le Pen, liderka francuske desničarske partije Nacionalni savez, odbacila je sankcije EU protiv Rusije kao „potpuno neefikasne“.

Obraćajući se francuskoj televiziji BMF TV u nedelju, Le Pen je rekla da su „sankcije obogatile Rusiju; sankcionisali su Francuze više nego što su sankcionisali Rusiju. . Desničarska opoziciona liderka je takođe dodao da je, zbog zapadnih sankcija, Francuska bila prinuđena da kupuje naftu od Indije, zemlje koja i sama zavisi od izvoza nafte iz Rusije.

Njeni komentari dolaze u trenutku kada EU planira da postupno ukine ruski gas do 2030. godine kao odgovor na vojnu ofanzivu Moskve u Ukrajini. Početkom juna, blok je usvojio novi paket sankcija koji je uključivao delimični embargo na uvoz ruske nafte.

MARIO ZNA UŽIVO- OVO su hteli da SAKRIJU OD VAS- Desilo se nešto što će PROMENITI NAŠU BUDUĆNOST

U isto vreme, prema nedavnom izveštaju Blumberga, iako je ruska ekonomija bila teško pogođena sveobuhvatnim zapadnim sankcijama, pokazala se otpornijom nego što se očekivalo, sa porastom isporuke nafte odgovornim za ublažavanje uticaja kaznenih mera.

EU je uvela niz novih sankcija nakon što je Rusija otpočela vojnu intervenciju u Ukrajini krajem februara, nakon neuspeha nacije da primeni uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokoli uz posredovanje Nemačke i Francuske osmišljeni su tako da otcepljenim regionima daju poseban status u okviru ukrajinske države.

Kremlj je od tada zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.

NultaTačka/RT