Sve vesti Svet

LEK ZA COVID JE GAŠENJE TELEVIZORA

LEK ZA COVID JE GAŠENJE TELEVIZORA
Pisao Elena Vuk

Ovo je deo ekskluzivnog intervjua sa Doomberg-om, kolektivom koji vodi Doomberg Substack. Tokom ove serije intervjua, razgovor se odnosi na njihovi izgled za 2022., o akcijama sa sedištem u Kini, uticaju Džoa Rogana na medije, ARK Investu, srebru i zlatu, suđenju Elizabet Holms i inflaciji.

U ovoj seriji intervjua sa Doomberg-om, oni su predvideli da će se uranijum „udvostručiti ili utrostručiti“ i izneli slučaj da nafta košta 300 dolara po barelu.

Doomberg objavljuje skeptične analize kroz objektiv tvrdog novca i njegov cilj je da bude zabavan, a da ne bude blesav, da podučava bez samozadovoljavanja, i da provocira bez polarizacije. Objavljuju 10-12 komada mesečno.

Po pravilu, imamo vrlo malo akcija javnih preduzeća. Naša strategija je da prihod zaradimo u fijatu, da deo uštedimo kupovinom realne imovine, a ostatak uložimo u privatne kompanije gde možemo direktno da pomognemo u stvaranju vrednosti.

Mi držimo pozicije u robi, posebno uranijumu, nafti, zlatu i srebru, ali više volimo da posedujemo samu robu, a ne pojedinačne kompanije. Uglavnom nemamo kratke akcije jer ne mrzimo novac. Kada pišemo kritički o kompaniji, kao što smo uradili sa AMC (AMC), Uberom (UBER) i Beyond Meat (BYND), jasno stavljamo do znanja da to radimo kao analitičari bez monetarne pozicije u svakom slučaju.

Kakva je vaša perspektiva za kineske akcije koje kotiraju u SAD 2022. i zašto?

Zbunjuje nas to što SAD dozvoljavaju da bilo koje kineske akcije uopšte budu navedene na našim berzama. Te kompanije nisu dužne našim računovodstvenim pravilima i mnoge od njih su čiste prevare.

Kupovina potraživanja na papiru od entiteta na Kajmanskim ostrvima koji navodno ima potraživanje na papiru od kompanije sa sedištem u Kini je krajnja veća trgovina za budale. Srećno u primeni vaših vlasničkih prava.

Naravno, (takođe) nas zbunjuje to što JPEG-ovi majmuni menjaju ruke za milione dolara svaki, tako da nam očigledno nedostaju kritične informacije o tome šta pokreće ponašanje investitora. Ako smo primorani da biramo između to dvoje, mi biramo majmune.

Mejnstrim mediji će biti primorani da promene svoj stav o Covidu zbog uticaja Džoa Rogana. (a) Da li se slažete? I (b) Da li bi se to u nekom trenutku moglo dogoditi finansijskim medijima?

Džo Rogan ima na medije veliki uticaj i slažemo se da je on moćna sila velikim delom zbog svoje autentične radoznalosti.

Tradicionalni medijski kompleks na Zapadu je industrija koja umire, što pokazuje rast alternativa kao što su Spotifi i Substack. Druga je priča da li mediji menjaju svoj stav o Covidu ili ne. Ovo će verovatno zavisiti od toga kako Bajdenov tim gleda na svoje izborne šanse u poluizboru 2022.

Histerija i propaganda na Omikronu su neverovatne. Nepovezanost između onoga što vidimo i čitamo u vestima i života koji lično doživljavamo u stvarnom svetu je zapanjujuća. Lek za Covid je gašenje televizora.

Što se tiče finansijskih medija, najveća pretnja za njih je Substack. Ima toliko sjajnih pisaca koji proizvode jedinstvena dela koja izazivaju razmišljanje na toj platformi. Samo smo oduševljeni što smo mali deo toga.

Mišljenje o tome da ARKK ide u 2022. Priliku za ulaganje zbog dislokacije sa NASDAK-a ili glasnika loših vesti? Zašto?

Nikada ne bismo investirali u bilo koji od tih fondova jer su mnogi od njihovih fondova radikalno precenjeni, prenaglašeni i predodređeni da propadnu.

Štaviše, neke od njenih najvećih pozicija drže se u relativno nelikvidnim akcijama, a ako njena sredstva nastave da odlivaju, postoji rizik od silazne spirale

Ako je investitor želeo da bude izložen tipu „inovativnih“ kompanija za koje tvrdi da poseduje, sigurniji način da to uradi bio bi da prouči njenu imovinu i izgradi sopstveni portfelj pojedinačnih akcija, što minimizira spiralni rizik i zaobilazi njenu strukturu naknada.

Odnos zlata i srebra se vratio na 80:1. Kakva je vaša perspektiva o metalima u novoj godini?

Na zlato i srebro gledamo drugačije.

Zlato je novac, i mi ga tako tretiramo i ne brinemo se o tome koliko mu je cena u fijatu. Kada kupujemo zlatne orlove za sef, na to gledamo kao na uštedu novca za budućnost i nadamo se da će nam deca zahvaliti kada im se prenese kombinacija brave.

Srebro se razlikuje po tome što je i novac i industrijski metal. Uglavnom smo optimistični po pitanju roba u 2022. godini, posebno onih koji su podložni inflaciji troškova proizvodnje poput srebra. Takođe, s obzirom na upotrebu srebra u proizvodnji solarnih ćelija, potražnja bi mogla da raste kako vlade daju ponudu za obnovljive izvore energije. Srebro je nestabilnije i teško ga je trgovati, pa mi to ne činimo.

Najlakši način da dodelite deo svog portfelja srebru je HODLing neki PSLV.

Nulta Tačka/ZeroHedge