Sve vesti Svet

Levičari širom sveta u panici! U Oklahomi donet zakon o zabrani abortusa- Kazna do 10 godina zatvora

Levičari širom sveta u panici! U Oklahomi donet zakon o zabrani abortusa- Kazna do 10 godina zatvora

Zastupnici Oklahome usvojili su u utorak zakon kojim će biti zabranjeno obavljanje abortusa u državi osim u hitnim slučajevima, kažnjavajući one koji to urade novčanom kaznom do 100.000 dolara i 10 godina zatvora.

Državni Predstavnički dom pod kontrolom republikanaca izneo je nacrt zakon na glasanje ove nedelje, nakon što ga je prošle godine usvojio Senat. Sada ide ka stolu republikanskog guvernera Kevina Stitta na potpisivanje.

Stitt je signalizovao svoju podršku zakonodavstvu protiv abortusa. Ako on potpiše tu meru, ona će stupiti na snagu ovog leta osim ako je ne blokiraju sudovi.

Zabrana abortusa u Oklahomi proširila bi područje zemlje u kojoj je malo ili nimalo legalnog pristupa abortusu. Država je postala odredište za žene iz Teksasa koje traže abortus pošto je Teksas u septembru zabranio abortus nakon šest nedelja trudnoće.

Mera koju je Oklahoma House usvojila u utorak jedna je od nekoliko zakona protiv pobačaja koji se probijaju kroz zakonodavno telo države.

Odvojeni zakon koji je uveden ove godine predlaže zabranu gotovo svih abortusa i oslanjanje na građane koji mogu da prijave svaku osobu koja “pomaže ili podržava” abortus. Taj zakon sadrži hitnu klauzulu, koja bi omogućila da stupi na snagu odmah nakon što ga usvoji i potpiše guverner.

Mera odobrena u utorak kaže da “osoba ne sme namerno izvršiti ili pokušati  da izvrši abortus osim kako bi spasila život trudne žene u hitnoj medicinskoj intervenciji”.

Države pod upravom republikanaca, poput Oklahome, donele su niz restriktivnih mera za pobačaje poslednjih godina.

NultaTačka/Rojters