Sve vesti Tehnologija

LG POSTAVLJA NOVI REKORD U 6G PRENOSU PODATAKA NA 100 METARA

Tim istraživača korejske kompanije LG Electronics, koji radi sa grupom Fraunhofer-Gesellschaft, uspešno je poslao podatke 100 metara preko 6G signala. Zvaničnici LG-a objavili su detalje o svom testiranju napredne tehnologije bežičnog prenosa na svojoj stranici sa vestima kompanije.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Kako su 5G mreže za mobilne usluge polako napredovale širom sveta, inženjeri u više telekomunikacionih kompanija naporno su radili na sledećoj generaciji 6G komunikacione tehnologije. Očekuje se da će prelazak na novu tehnologiju povećati brzinu prenosa podataka do 50 puta u odnosu na 5G. Takođe se očekuje da će smanjiti latenciju na samo 10% od 5G, čineći razgovore prirodnijim. Takođe se očekuje da će novi standard poboljšati tačnost poslatih podataka. Zajedno, ova poboljšanja mogla bi pokrenuti talas novog razvoja „Interneta svega“, sa novim uređajima namenjenim za kućnu upotrebu, ali i na radnom mestu.

LG sets new record for 6G transmission of data at 100 meters

Naučnici su odavno prepoznali da će postizanje sledećeg koraka u tehnologiji prenosa biti teže od onih koji su bili ranije, zbog velikog problema sa 6G prenosom signala; kratkog je dometa zbog gubitka snage pri prenosu. Iz tog razloga, globalno telo za standardizaciju prenosa podataka postavilo je datum komercijalizacije za 2025. godinu, dok većina na terenu ne očekuje da će stvarna prodaja početi pre 2029. ili kasnije.

LG sets new record for 6G transmission of data at 100 meters

Pre samo nekoliko meseci, tim kompanije Samsung postavio je novi rekord u udaljenosti za slanje 6G signala – 15 metara. Istraživači na ovom novom poduhvatu otišli su mnogo dalje, šaljući signal 100 metara od vrha jedne visoke zgrade do druge visoke zgrade. A ključ njihovog uspeha, tvrdi kompanija, je pojačivač zajednički razvijen sa Fraunhofer-Gesellschaft, koji je sposoban da generiše stabilne signale do 15dBm u frekventnim opsezima između 155 i 175GHz. Tim je takođe mogao da demonstrira adaptivno oblikovanje snopa, neophodnu karakteristiku koja omogućava promenu kanala zajedno sa položajem prijemnika. Takođe su uspeli da izvrše prebacivanje na antenu sa najjačim signalom, što je neophodno za kombinovanje više signala i njihovo slanje na ciljanu antenu.

VEČERAS UŽIVO! HITNO UKLJUČENJE! 20H!

NultaTačka/TechExplore