Sve vesti Svet

LGBT propaganda pred potpunom ZABRANOM U RUSIJI

LGBT propaganda pred potpunom ZABRANOM U RUSIJI

Novi zakon upoređuje promovisanje “netradicionalnih seksualnih odnosa” sa ratnom propagandom i izazivanjem nacionalne, rasne ili verske mržnje.

Promovisanje LGBT odnosa moglo bi biti trajno zabranjeno u Rusiji na osnovu predloga zakona koji je u ponedeljak predstavljen Državnoj dumi, koji upoređuje takve poruke sa ratnom propagandom i podsticanjem mržnje.

Trenutno je LGBT „propaganda“ u Rusiji zabranjena samo kada je usmerena na decu, ali neki političari pozivaju na stroža ograničenja i kazne one koji „negiraju porodičnih vrednosti“ i „propagiraju netradicionalne seksualne odnose“.

U obrazloženju priloženom predlogu zakona, autori tvrde da je LGBT ‘propaganda’ postala široko rasprostranjena u Rusiji i da se promoviše kroz medije, javne događaje, striming servise i kroz prikazivanje takvih odnosa u filmovima.

„U Rusiji, na zakonodavnom nivou, nije dozvoljeno promovisanje samoubistva, droge, ekstremizma, kriminalnog ponašanja, jer se oni smatraju negativnim i društveno opasnim pojavama. Istovremeno, formalno, do sada, ne postoji zabrana propagande negiranja porodičnih vrednosti i netradicionalnih seksualnih odnosa, uključujući i korišćenje filmske distribucije“ , navodi se u belešci.

MARIO ZNA UŽIVO- Kada OVO čujete, znaćete ŠTA NAS ZAISTA ČEKA- Spremite se dobro jer biće VESELO

Autori predloga zakona – među kojima nema članova vladajuće partije Jedinstvena Rusija – tvrde negiranje porodice kao društvene vrednosti, promociju tzv. „childfree“ stilova života i odobravanje i priznavanje netradicionalnih seksualnih odnosa, opasno ne samo za decu i mlade, već i za društvo u celini, jer „dovodi u opasnost pitanja demografije i budućeg ekonomskog rasta“.

Predlog zakona ima za cilj da dopuni postojeće zakonodavstvo uvođenjem administrativne i krivične odgovornosti za širenje LGBT poruka u bilo kojoj demografskoj grupi u Ruskoj Federaciji i uskraćivanjem prava na distribuciju filmova koji promovišu takve odnose.

„Porodica, majčinstvo i detinjstvo u njihovom tradicionalnom shvatanju, preuzetom od predaka, vrednosti su koje obezbeđuju kontinuiranu smenu generacija“, pozivaju autori zakona i dodaju da su „uslov za očuvanje i razvoj multinacionalne naroda Ruske Federacije i stoga im je potrebna posebna zaštita od države.

Zakonodavci napominju da zabrana LGBT propagande ne lišava ruske građane mogućnosti i prava da određuju svoje seksualne sklonosti i orijentacije, niti dozvoljava njihovu diskriminaciju na bilo koji način. Međutim, oni insistiraju da im te privilegije „ne daju pravo da traže javno odobrenje za takve odnose“ ili „šire ‘nove’ vrednosti koje nose skrivene pretnje po društvo.

Prošlog meseca, sličan zakon je takođe podnet Državnoj dumi, kojim se traži uvođenje kazni od preko 160.000 dolara za promovisanje netradicionalnih seksualnih odnosa. Međutim, nije prošao prvo čitanje.

NultaTačka/RT