Sve vesti Svet

LJUDSKOJ GLUPOSTI NEMA KRAJA! Umetničko delo koje ne postoji prodato za 18 000 dolara!

Svaki put kada ugledate neku glupost, priznajte pomislite “od ovoga ne može gore”.

Italijanski umjetnik Salvatore Garau ponudio je na aukciji “nevidljivu” skulpturu za 15.000 eura (18.300 dolara). Prema podacima as.com, početna cena skulpture bila je između 6.000 i 9.000 eura; međutim, cena je podignuta nakon što je dato nekoliko ponuda.

Skulptura 67-godišnjeg umetnika “je nematerijalna”, što znači da skulptura zapravo ne postoji.

Da, neko je platio preko 18.000 dolara za … ništa. Ako neko može da kupi ništa za 18000 dolara onda nam i ne ide toliko loše zar ne?

Iako je dobio puno kritika zbog prodaje, Garau tvrdi da njegovo umjetničko djelo nije “ništa”, već je “vakuum”.

Zbog prodaje ovog “umetničkog” dela, Garau je dobio puno kritika ali on je nastavio sa odbranom da ovo delo nije “ništa” kako kažu mnogi već “vakum”.

Više prodajnih mesta (galerija) izvšetava da je jedina opipljiva stvar koju će kupac dobiti pri kupovini ovakvih dela samo potvrda o autentičnosti koju je potpisao i overio Garau svojim pečatom.

Iako je ovo prva nematerijalna skulptura koju je Garau prodao, nije prva takve vrste koju je “stvorio”. Prošlog meseca, Garau je na Piazza della Scala u Milanu, blizu ulaza u Gallerie d’Italia, izložio još jednu nematerijalnu skulpturu pod nazivom “Buddha in Contemplation”. Garau je na svojoj Instagram stranici objavio video “statue”.

Video prikazuje pbeleženo područje na kojem se nalazi nevidljivi “rad”.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Salvatore Garau (@salvatore_garau)

“Ono sada postoji i zauvek će ostati u ovom prostoru”, čuje se u videu, očigledno se Garau obraća ovde milionima sofisticiranih idiota. “Ne vidite, ali postoji, Napravljen je od vazduha i duha.”

“Kada odlučim da izložim nematerijalnu skuplturu u određenom prostoru, taj prostor koncentriše određenu količinu gustine misli u određenom trenutku, stvarajući skulpturu koja će, poprimiti najrazličitije oblike,” rekao je Garau za svoje skulpture. “Napokon, zar ne oblikujemo Boga kojeg nikada nismo videli?”- zaključio je “umetnik”.

Nepotrebno je reći da je ovo apsolutno ludilo, a opet ovo je svet u kojem sada živimo zahvaljujući velikoj količini novca koji se vrzma okolo i kojeg koristi određena populacija homosapiensa.

Michael Every iz Rabobanka piše da s obzirom na to da su se 2019. godine banane zalepljene na zid prodale za 120.000 američkih dolara (jedna je pojedena, a druge su istrunule, kao što to rade banane.) ovo zapravo i nije toliko čudno.

 

O uredniku

Mario Bojić