Sve vesti Svet

LNR zarobili plaćenika iz IZRAELA! On progovorio: Bacali su nas kao topovsko meso (VIDEO)

LNR zarobili plaćenika iz IZRAELA! On progovorio: Bacali su nas kao topovsko meso (VIDEO)

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je u četvrtak da je izraelski državljanin koji se borio na strani Ukrajine zarobljen od strane proruskih snaga u regionu Luganska.

Nakon što je video snimak Vladimira Kozlovskog, navodno snimljenog u zatočeništvu i koji se predstavlja kao Izraelac, počeo da kruži društvenim mrežama, Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je upoznato sa slučajem i da se bavi situacijom.

Na snimku, Kozlovski — koji već godinama živi u Ukrajini — vidi se kako pokazuje svoju izraelsku ličnu kartu i identifikuje se kao operater signala u ukrajinskim obaveštajnim snagama. Video je distribuiran sa vodenim žigom povezanim sa proruskim separatistima iz Luganska, izveštava antiruski medij Tajms of Izrael.

Kozlovski je rekao da je pokušao da napusti Ukrajinu preko granice sa Slovačkom, nakon što mu je izraelski konzulat obezbedio dokument koji mu dozvoljava da izađe iz zemlje, ali su ga granični službenici zaustavili i regrutovali u vojsku, a njegovu ženu i dete pustili da odu.

Od početka rata u Izrael je ušlo čak 30.000 Ukrajinaca Jevreja, od kojih su mnogi već bili državljani Izraela.

Nakon što je bio stacioniran u Lugansku sa ukrajinskim vojnicima, Kozlovski je rekao da su njegove snage bombardovane artiljerijom i da je zarobljen nakon što su njegovi komandanti pobegli.

„Imali smo oružje, ali nismo znali kako da ga upotrebimo“, rekao je on. „Nisu nas obučili i poslali su nas na bojno polje, a da nam nisu rekli da ćemo se boriti. Bacali su nas kao topovsko meso“.

NultaTačka/Mediji