Srbija Sve vesti

Lončar na krilima Svetske zdravstvene organizacije uvodi univerzalnu vakcinaciju

Lončar na krilima Svetske zdravstvene organizacije uvodi univerzalnu vakcinaciju
Pisao Elena Vuk

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao svoju posvećenost unapređenju univerzalne zdravstvene zaštite. U dosluhu sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), srpski ministar predstavlja vodeći zamajac ka tom cilju.

On se nada da će na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i vladom Srbije, a uz podršku Ujedinjenih nacija i Svetske zdravstvene organizacije, Srbija uspeti da dođe do univerzalne zdravstvene zaštite.

Put do postizanja navedenog cilja je promovisanje solidarnosti kroz proces povećanja dostupnosti zdravstvenih usluga svim građanima, bez obzira na to u kojoj državi žive, kakvog su socijalnog statusa, na kom socijalnom stepenu razvoja je njihovo društvo – rekao je Lončar.

Na poziv predsednika Generalne skupštine UN Abdula Šahida, ministar zdravlja Srbije se kasno sinoć, putem video-linka obratio prisutnima na Specijalnom sastanku GS OUN posvećenom postizanju univerzalnog obuhvata celokupne svetske populacije vakcinacijom protiv kovida, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

MARIO ZNA i SAŠA BOROJEVIĆ- Vanredno uključenje- Posle Ukrajine na redu je Srbija-Sve su isplanirali

Lončar je istakao da se ta solidarnost danas, pre svega odnosi na izazove u procesu vakcinacije, proizvodnji, distribuciji, dostupnosti vakcina kao i optimizaciji kvaliteta istih.

Od prvog dana početka pandemije izazvane virusom kovid 19 zdravstvena zaštita svih građana Srbije i podrška globalnim naporima za suzbijanje širenja infekcije, bili su naši glavni prioriteti. Predani cilju da se vakciniše što veći deo našeg stanovništva, brzo smo se uključili u procese nabavke, odobravanja i proizvodnje vakcina, sa veoma dobro organizovanim planom imunizacije – rekao je Lončar.

On je podsetio da je državni Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ počeo u junu prošle godine sa proizvodnjom vakcina „Sputnjik Ve“, a pored toga, namera je jačanja kapaciteta i u smislu proizvodnje mRNK vakcina, koje bi se proizvodile u Srbiji.

Agencija za lekove i medicinska sredstva, koja je zadužena za registraciju i odobravanje vakcina, kao i Institut za javno zdravlje , sa mrežom zavoda za javno zdravlje, uz jaku državnu podršku, kontinuirano jačaju administrativne kapacitete kako bi se suočili sa izazovima koje nam je svima donela pandemija – naglasio je ministar zdravlja.

Lončar je naglasio i to da je Vlada Srbije uplatila više od dva miliona evra za razvoj vakcina kao doprinos sistemu KOVAKS čiji je član Srbija od septembra 2020. godine.

Među prvima smo nabavili vakcine više svetskih proizvođača. Naši građani imaju mogućnost da biraju između petvakcina: „Sinofarm“, „Sputnjik Ve“, „Fajzer“, „Moderna“ i „Astra zeneka – podsetio je Lončar.

On je ukazao i da je Srbija donirala i određenu količinu vakcina nerazvijenim zemljama Azije i Afrike, a sve sa ciljem da se pomogne svuda gde je obuhvat vakcinacijom nizak.

Naravno, nismo zaobišli ni region, pa smo susednim zemljama donirali vakcine ali i omogućili njihovim građanima da se vakcinišu u Srbiji –  rekao je Lončar.

Lončar je iskazao čvrsto uverenje da će posvećenost i delovanje države Srbije unaprediti proces univerzalne vakcinacije, kao i da će procesi proizvodnje, distribucije i sama dostupnost vakcina u svim delovima sveta osnažiti borbu protiv pandemije i stati na kraj ovom opakom virusu.

Sastanku je prisustvovalo preko 120 učesnika na najvišem nivou, iz celog sveta.

Predsednik GS UN naglasio je kontinuiranu nejednakost u pristupu vakcinama u celom svetu, a posebno u najsiromašnijim, nerazvijenim državama. Apelovao je da se distribucija vakcina i neophodnih lekova vrši ravnomerno, zasnovano na principu solidarnosti, preneo je Tanjug.

Nulta Tačka/SputnikNews