Sve vesti Svet

LUDILO! Hirošima i Nagasaki zabranili Rusima da prisustvuju godišnjici eksplozije atomskih bombi a DOLAZE ONI KOJI SU IH BOMBARDOVALI

LUDILO! Hirošima i Nagasaki zabranili Rusima da prisustvuju godišnjici eksplozije atomskih bombi a DOLAZE ONI KOJI SU IH BOMBARDOVALI

Zvaničnici Hirošime i Nagasakija odlučili su da ne pozovu predstavnike Rusije na svoje godišnje ceremonije obeležavanja atomskog bombardovanja gradova kao odgovora na vojnu operaciju Moskve u Ukrajini.

Dva grada su takođe rekla da predstavnici Belorusije, koja podržava Rusiju, neće dobiti poziv.

“Stvarno smo želeli da ih pozovemo, ali realnost je teška”, rekao je gradonačelnik Nagasakija Tomihisa Taue 26. maja.

Svečanosti, koje će biti održane 6. i 9. avgusta, biće obeležena 77. godišnjica atomskog bombardovanja oba grada.

Do sada se ovakav ili sličan skandal nije desio a što je najluđe od svega, kao i svake godine do sada, oni koji su atmoskim bombama gađali Hirošimu i Nagasaki, SAD, prisustvovaće godišnjici.

Taue je rekao da je glavni razlog nepozivanja ove dve države to što će izazvati moguće demonstracije.

“Voleli bismo da ceremonija nosi svečani ton”, rekao je on.

Hirošima je odluku donela 20. maja.

“Ne želim da se ceremonija koristi kao politički fudbal”, rekao je gradonačelnik Hirošime Kazumi Matsui na konferenciji za novinare 26. maja.

On je rekao da je grad zabrinut da bi neke zemlje odlučile da ne prisustvuju događaju ako Rusija bude pozvana.

Matsui je ranije ovog meseca nagovestio da namerava pozvati Rusiju, kao i svake godine.

„Poslaću pozive jer želimo da zemlja preispita trenutnu situaciju“, rekao je on.

Zvaničnici Hirošime konsultovali su se sa centralnom vladom o tome da li da pozovu predstavnike dve zemlje, rekao je gradski zvaničnik.

Ministarstvo spoljnih poslova je navodno zatražilo da ne upućuju pozive, rekavši da bi stav vlade mogao biti pogrešno shvaćen i da bi doveo do diplomatskih problema.

“Imamo misiju kao atomski bombardovan grad, ali ne možemo ignorisati vladu”, rekao je zvaničnik Hirošime.

U međuvremenu, grad Nagasaki je rekao da se nije konsultovao sa vladom. Grad je saopštio da je odluku doneo gradonačelnik kao organizator.

Mihail Galuzin, ruski ambasador u Japanu, osudio je neplemenite postupke.

“Organizatori su odlučili da ‘otkažu’ našu zemlju pod izgovorom specijalne operacije u Ukrajini”, objavio je na društvenim mrežama 25. maja.

Galuzin je dodao: “Nepošteno se šire brojne lažne insinuacije o navodnoj mogućnosti da Rusija koristi nuklearno oružje u Ukrajini.”

Takehisa Yamamoto, 78, koji je služio kao predstavnik preživelih od atomske bombe na ceremoniji u Hirošimi prošle godine, rekao je da se ne slaže s odlukom grada.

Rekao je da mir neće doći samo isključivanjem Rusije.

“Uloga grada je da poveća broj ljudi koji žele mir, izvan razlika u razmišljanju”, rekao je Yamamoto. “Sada je vreme da pozovete Rusiju.”

NultaTačka/Asahi.com