Sve vesti Svet

Ludilo klimatskih “aktivista” u Nemačkoj! Zeleni huligani blokirali rad elektrane na ugalj!

Ludilo klimatskih "aktivista" u Nemačkoj! Zeleni huligani blokirali rad elektrane na ugalj!

Grupa klimatskih histeričara blokirala je u ponedeljak elektranu i površinski ugljenokop na istoku Nemačke, posle čega su delovi elektrane bili satima van pogona.

„Protestujemo protiv daljeg pogona ovog ugljenokopa i njegovog razornog uticaja na životnu sredinu“, navodi se u saopštenje do sada nepoznate grupe klimatskih “aktivnista”. Oni poručuju da „napad Rusije na Ukrajinu ne sme biti korišćen kao izgovor za nastavak korišćenja, po životnu sredinu štetnog, lignita“.

Grupa nasilnika je zauzela postrojenja u kojima se ugalj iz vagona prebacuje u termoelektrane, zbog čega je došlo do gašenja dva reaktora.

Oni su se za šine vezali lancima, a neki su koristili i beton. Policija je saopštila da se aktivisti koje su u međuvremenu odvojili od šina, nalaze u pritvoru.

Ovo će pomoći MNOGIMA- Otkriven način kako da večno budete SLOBODNI

Ministar savezne pokrajine Brandenburg Mikael Stubgen zatražio je za demonstrante „visoke kazne“.

„Onaj ko blokira elektrane igra se sa snabdevanjem strujom i grejanjem mnogih domaćinstava, škola i bolnica“, rekao je Stubgen koji je ovu akciju nazvao „sabotažom“ u posebno osetljivom trenutku kada je u pitanju snabdevanje zemlje energentima.

Uprava elektrane je rekla da se radi o „teškim krivičnim delima“. Elektrana je saopštila da je zbog prestanka dotoka uglja na trenutke bila prisiljena da blokove održava sagorevanjem mazuta što je, kako se navodi, mnogo štetnije po životnu sredinu nego ugalj.

Zbog napete situacije sa snabdevanjem energentima, usled obustave isporuke gasa iz Rusije, elektrana je dobila dozvolu za nastavak rada s opcijom puštanja u pogon dodatnih, već isključenih, reaktora.

Prema ranijim odlukama, Nemačka bi do 2038. trebalo da zatvori poslednje termoelektrane na ugalj.

NultaTačka/Mediji