Sve vesti Svet

Ludilo se nastavlja! Popularna užina menja ime zbog sličnosti sa Putinom

Ludilo se nastavlja! Popularna užina menja ime zbog sličnosti sa Putinom

Francusko-kanadski restorani žure da preimenuju ultra-popularnu užinu “poutine”, zabrinuti da će sličnost njenog imena sa imenom ruskog predsednika Vladimira Putina uznemiriti mušterije uhvaćene u nezapamćenom ludilu zbog rata u Ukrajini.

Poutine, poslastica koja začepljuje arterije i sastoji se od pomfrita prelivenog sirom, umakom i majonezom, izmišljena je u Kvebeku 1950-ih i od tada je postala sveprisutna u kanadskoj provinciji. „Poutine“ je takođe način na koji se ime ruskog predsednika prevodi na francuski sa ćiriličnog pisma. Očigledno je da su neki posetioci restorana bili ljuti zbog konfuzije.

La Maison de la Poutine, restoran sa lokacijama u Francuskoj i Kvebeku, otkrio je u tvitu prošle nedelje da je dobio uvrede i pretnje od javnosti samo zato što je podelio ime svog prepoznatljivog jela sa ruskim predsednikom.

Tvit je strpljivo podsećao kupce da restoran nema nikakve veze sa ruskom vladom ili njenim liderom, insistirajući da je njegova „najiskrenija podrška“ bila upućena „ukrajinskom narodu koji se hrabro bori za svoju slobodu“.

Još jedan restoran u Kvebeku zauzeo je militantniji stav. Le Roy Jucep, koji tvrdi da je rodno mesto “poutine”, proaktivno je uklonio tu reč sa svog menija i sebe nazvao „izumiteljem pomfrita-sira-sosa”.

Amerika je u rad bioloških laboratorija u Ukrajini uložila više od 200 miliona dolara

„Dragi klijenti, Jucep tim je večeras odlučio da privremeno povuče reč P**tine iz svog zaštitnog znaka kako bi na svoj način izrazio duboko uznemirenje zbog situacije u Ukrajini“, napisao je restoran na Fejsbuk postu, koji je kasnije obrisan, navodi The Guardian.

Prepirka oko poutine podseća na kampanju nekih američkih političara da preimenuju pomfrit – još jednu ultra popularnu grickalicu koja je u suštini poutine bez svih dodataka – u „pomfrit slobode“ nakon napada 11. septembra kada je vlada Francuske odbila da podrži ratove tadašnjeg predsednika Džordža Buša u Avganistanu i Iraku.

Takvih bizarnih primera je mnogo. Mačke odgajane u Rusiji, kao i vlasnici mačaka, bizarno su zabranjeni od strane međunarodne organizacije za izložbu mačaka FIFe. Ruski timovi se uklanjaju iz sportskih video igara, koje se i same povlače iz Rusije. U međuvremenu, zapadni trgovci od Apple-a do Canada Goose odbijaju da prodaju svoje proizvode u Rusiji kao čin kolektivne odmazde za sukob u Ukrajini.

NAJNOVIJI INTERVJU IZ BUNKERA! MARIO ZNA I LUKA MAKSIMOVIĆ – Krimosi su pošteniji od uglađenih političara

Nulta Tačka/RT