Sve vesti Svet

LUDILO! VELŠKA VLADA ZATVORILA JE BIOSKOP ZBOG KRŠENJA PRAVILA O COVID PASOŠIMA

Vlada je naredila da se zatvori nezavisni bioskop u Velsu nakon što je odbio da traži od posetilaca njihove COVID pasoše na uvid.

Prošlog meseca, velška vlada pod kontrolom laburista uvela je takozvane „COVID propusnice“ kao dokaz pune vakcinacije ili negativnih rezultata testova starih do 48 sati. Od 15. novembra, zahtev za COVID propusnice proširen je sa klubova i događaja kako bi pokrio sve posetioce koji ulaze u bioskope, pozorišta i koncertne sale širom Velsa.

First Minister Mark Drakeford speaking at a National Coronavirus Commemorative Event outside the Senedd in Cardiff Bay, Wales, on March 23, 2021. (Matthew Horwood/Handout/Welsh government via PA)

Kada je Cinema & Co, bioskop u Svonsiju, odbio da se povinuje, gradsko veće Svonsija je 18. novembra izdalo obaveštenje, naređujući njegovo zatvaranje.

Vlasnica bioskopa Ana Redfern prkosila je naredbi. U objavi na Fejsbuku, ona je nova pravila nazvala „nepravednim i ubijajućim za industriju zabave“ i rekla da će „zauzeti stav“ protiv „diskriminatornih i nezakonitih“ mera.

Vlada Velsa je sada podržala gradsko veće i izdala naredbu o zatvaranju bioskopa iz razloga javnog zdravlja u skladu sa Zakonom o korona virusu 2020, nakon što Redfern nije prisustvovala saslušanju u Sudu za prekršaje u Svonsiju u petak.

Vlada je u saopštenju navela: „Nedavno je lokalna vlast identifikovala niz kršenja propisa o korona virusu u prostorijama. Prostorija je prethodno dobila obaveštenje da se zatvori zbog rizika po javno zdravlje. Pošto je vlasnik odlučio da se ne pridržava ovog zakonskog zahteva, velški ministri su preduzeli dalje mere za sprovođenje”.

Vels je trenutno jedina decentralizovana administracija u UK koja po zakonu zahteva COVID propusnice u svim bioskopima i pozorištima. U Severnoj Irskoj i Škotskoj, COVID propusnice su obavezne u noćnim klubovima i na većim događajima.

Engleska trenutno nema nikakva domaća zakonska ograničenja osim samoizolacije za one koji su pozitivni ili imaju simptome COVID-19 i njihove bliske nevakcinisane odrasle osobe.

Prošle nedelje, britanski stručnjak za statistiku rekao je da je do sada bilo malo dokaza koji podržavaju efikasnost COVID pasoša.

Džejmi Dženkins, bivši šef zdravstvene analize i analize tržišta rada u Kancelariji za nacionalnu statistiku (ONS), rekao je da, ako je svrha bila podsticanje prihvatanja vakcine, čini se da COVID propusnice nisu funkcionisale.

Unos vakcina je porastao za 3,5 poena u Velsu od kada je objavljen nalog za obavezne COVID pasoše, ali je rast bio nešto manji nego u Engleskoj, gde nema obaveznih propusnica za COVID.

„Čini se da sve ove zapadnoevropske zemlje koje imaju ove COVID pasoše, imaju i stalan porast broja obolelih. Zaista je vrlo malo dokaza da oni uopšte imaju bilo kakav efekat“, rekao je on za NTD.

Nulta Tačka/The Epoch Times