Sve vesti Svet

MA ONI NE ODUSTAJU?! IZVRŠNI DIREKTOR MODERNE: OMIKRON JE “VEOMA ZARAZAN” I MOŽDA ĆE TREBATI DUPLE DOZE BUSTER VAKCINA

Pisao Elena Vuk

Šef proizvođača lekova Moderna rekao je da veruje da je varijanta Omicron “veoma zarazna” i da je “vrlo moguće” da se efikasnost vakcina smanjuje, dodajući da će pojačivačima možda biti potrebna “dvostruka” doza kako bi se pružila najbolja zaštita. Dok konkuretna kompanija Pfizer već počinje da proizvodi novu vakcinu protiv Omicrona, za koju je izvršni direktor Albert Bourla rekao da će trebati “95 dana”.

Izvršni direktor kreatora vakcine protiv COVID-a Stephane Bancel rekao je da novi soj prestiže Deltu u Južnoj Africi bržom brzinom nego što je ranije viđeno.

„Delti je trebalo oko četiri meseca da preuzme Betu, a čini se da je potrebno samo nekoliko nedelja da ova nova varijanta preuzme Deltu“, rekao je on za CNBC.

Stephane Bancel

Albert Bourla, izvršni direktor konkurentskog proizvođača vakcina Pfizer/BioNTech rekao je da je “veoma uveren” da vakcine deluje protiv svih poznatih mutacija koronavirusa, uključujući Omicron.

Međutim, rekao je da je njegova firma već počela da proizvodi novu vakcinu protiv te varijante, dodajući: “U roku od 95 dana u osnovi ćemo imati novu vakcinu.”

Obojica su naglasili da je potrebno više podataka da bi se u potpunosti razumelo da li je B.1.1.529(OMICRON) zarazniji ili otporniji na vakcine.

Bancel je rekao: “Sa obzirom na veliki broj mutacija, vrlo je moguće da se efikasnost vakcine, svih njih, smanjuje. Ali moramo sačekati podatke da bismo znali da li je to istina i koliko je pada.”

Veliki broj mutacija na proteinskom vrhuncu koji virus koristi da inficira ljudske ćelije mogao bi značiti da postojeće vakcine moraju biti modifikovane.

Rekao je da bi vakcinacija sa više doza bila “prva linija odbrane”.

„Snizili smo dopunske doze trenutne vakcine i tako imamo mnogo sigurnosnih podataka koji pokazuju da bismo se mogli vratiti na višu mikrogramsku dozu uz duplu dozu trenutne vakcine, što bi trebalo da pruži bolju zaštitu od treća doza od 50 mikrograma”, rekao je.

“Dakle, to je prva linija odbrane, odmah delotvorna.”

Farmaceutske kompanije bile su među gubitnicima, u širokoj rasprodaji širom Evrope u utorak, a FTSE 100 u Londonu je pao za 1,4% u jutarnjim poslovima.

Evropska unija se već priprema za mogućnost da će vakcine možda morati da budu modifikovane.

Izvršni direktor Evropske agencije za lekove (EMA) Emer Cooke rekao je: “Da postoji potreba za promenom postojećih vakcina, mogli bismo biti u poziciji da one budu odobrene u roku od tri do četiri meseca.”

U međuvremenu, na pitanje o izgledima za razvoj novih vakcina, profesor Pol Mos, član kompanije Sage, rekao je za Sky News: „Pa, kao što znate, kompanije su već počele, gen je kloniran, ali obično se to radi oko 100 dana.”

Dr Jenny Harries je rekla za emisiju Today na BBC Radiju 4 da čak i ako se čini da su naše “vakcine efikasne, ali otkrijemo da je varijanta više prenosiva, da ima infekciju niskog stepena, ali u vrlo velikom broju populacije, (ona) bi ipak mogla imati značajan uticaj na naše bolnice.”

Nulta Tačka/SkyNews