Sve vesti Svet

MAĐARSKA: Orban doneo odluku- proglašava vanredno stanje zbog RATA U UKRAJINI

MAĐARSKA: Orban doneo odluku- proglašava ratno stanje zbog RATA U UKRAJINI

Vlada će, koristeći svoje ustavom zagarantovano pravo, danas od ponoći proglasiti ratno vanredno stanje, najavio je premijer Viktor Orban u video-snimku objavljenom na Fejsbuku u utorak.

“Vlada koja je danas položila zakletvu odmah je počela sa radom. Nismo gubili ni minut jer se vodi rat u našem komšiluku. Rat kojem još niko nije video kraj”, rekao je premijer.

Viktor Orban je istakao da ovaj rat predstavlja stalnu pretnju Mađarskoj, ugrožava našu fizičku bezbednost i ugrožava snabdevanje energijom i finansijsku sigurnost privrede i porodica.

“Vidimo da su rat i sankcije u Briselu doveli do ogromnog ekonomskog preokreta i drastičnog poskupljenja. Svet je na ivici ekonomske krize. Mađarska mora da ostane podalje od ovog rata i da zaštiti finansijsku sigurnost svojih porodica“, rekao je premijer.

Za to je, smatra Viktor Orban, potreban manevarski prostor i neposredna sposobnost delovanja, zbog čega vlada danas od ponoći proglašava ratno stanje, koristeći svoje pravo zagarantovano Osnovnim zakonom. Kao i vanredno stanje uvedeno tokom epidemije, ovo će omogućiti vladi da odmah reaguje i svim mogućim sredstvima zaštiti Mađarsku i mađarske porodice.

“Sutra ću vas obavestiti o našim prvim odlukama“, zaključio je premijer u svom videu.

Nulta Tačka/Blikk