Sve vesti Svet

MAĐARSKA ZABRANILA PRODAJU LGBT KNJIGA ZA DECU

Pisao Elena Vuk

Mađarska je u petak naredila prodavnicama i knjižarama ne prodaju knjige za decu za koje se smatra da promovišu homoseksualnost u “zatvorenom pakovanju”, pojačavajući ograničenja koja su dovela premijera Viktora Orbana na sudar sa grupama za zaštitu prava i Evropskom unijom. (preneo Reuters)

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Uredba je takođe uključivala knjige za koje se smatra da promovišu promenu pola i sadrže “eksplicitne” prikaze seksualnosti. Rečeno je prodajnim objektima da ih prodaju odvojeno i zabranila je njihovu prodaju u krugu od 200 metara od škole ili crkve.

Naredba je prva od mnogih polaniranih poteza zakona usvojenog u junu kojim se zabranjuje upotreba materijala koji se smatra promocijom homoseksualnost i promenu pola po školama u Mađarskoj.

Evropska komisija pokrenula je pravni postupak protiv Orbanove nacionalističke vlade zbog ovog zakona, oni su izjavili, da je on diskriminatoran i da je u suprotnosti sa evropskim vrednostima tolerancije i slobode pojedinca.(preneo Reuters)

NAJNOVIJI INTERVJU IZ BUNKERA! MARIO ZNA UGOSTIO JEDNOG JEDINOG PREDRAGA PETKOVIĆA!

Orban, koji je na vlasti od 2010. godine, suočava se sa izazovnim izborima sledeće godine, postao je sve radikalniji u socijalnoj politici u samoproglašenom krstaškom ratu kako bi zaštitio, kako kaže, tradicionalne hršćanske vrednosti od zapadnog liberalizma.

Mađarska je u julu kaznila distributera knjiga za decu o istospolnim “duginim porodicama” prema zakonu koji zabranjuje nepoštene trgovačke radnje.

Orbanova vlada kaže da je cilj novog zakona zaštita dece i prepuštanje roditeljima da ih edukuju o seksualnosti.

Nekoliko grupa za zaštitu prava reklo je da zakon pogrešno povezuje pedofiliju i pornografiju sa LGBT pitanjima.

Ursula von der Leyen, čelnica Izvršne komisije EU-a nazvala je to “sramotom”.(preneo Reuters)

Anketa Ipsosa prošlog meseca pokazala je da 46% Mađara podržava istopolne brakove. Prošlog meseca hiljade Mađara pridružilo se godišnjoj paradi ponosa kroz Budimpeštu u znak protesta protiv zakona.

Pravni postupak Evropske komisije protiv Mađarske i odvojeni potez protiv Poljske poslednja je kap u sukobu kultura između Brisela i nekih od najnovijih članica EU u istočnoj Evropi po nizu ključnih pitanja, uključujući vladavinu prava i slobode štampe.(preneo Reuters)

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Nulta Tačka/Reuters