Sve vesti Svet

MAJKROSOFT OBEĆAVA SVEOBUHVATNI PREGLED OPTUŽBI ZA SEKSUALNO UZNEMIRAVANJE PROTIV BILA GEJTSA

MAJKROSOFT OBEĆAVA SVEOBUHVATNI PREGLED OPTUŽBI ZA SEKSUALNO UZNEMIRAVANJE PROTIV BILA GEJTSA
Pisao Elena Vuk

Majkrosofta se obavezao da će preispitati svoje postupanje u vezi s optužbama za seksualno uznemiravanje protiv nekih od svojih najviših rukovodilaca, uključujući suosnivača Bil Gejtsa, i objaviti izveštaj u tom smislu.

Kompanija je objavila da će reviziju obaviti nezavisna advokatska firma Arent Fox, a zaključci se očekuju ovog proleća.

Izvršni direktor Majkrosofta Satya Nadella naglasio je u izjavi u petak da nam je kultura “i dalje prioritet broj jedan i da celi odbor ceni kritičnu važnost sigurnog i inkluzivnog okruženja za sve zaposlene”.

“Posvećeni smo ne samo pregledu izveštaja, već i učenju iz procene kako bismo mogli nastaviti da poboljšavamo iskustva naših zaposlenika. Prihvatam ovu sveobuhvatnu recenziju kao priliku da nastavim da budem bolji”, rekla je Nadela.

Prema Majkrosoftu, nakon pregleda Arent Fox-a sledi Majkrosoftov izveštaj o transparentnosti, koji će sumirati rezultate istraga protiv Gejtsa i drugih visokih zvaničnika.

Rukovodioci Microsofta opisali su izvještaj kao dokument koji će “procijeniti korake koji su preduzeti da se zaposleni, uključujući rukovodioce, drže odgovornim za seksualno uznemiravanje ili rodnu diskriminaciju”.

Najava dolazi nakon što je The Wall Street Journal (WSJ) prošle godine objavio da su članovi odbora Microsoft Corp. 2020. godine odlučili da je neprihvatljivo da Gejts ostane u odboru dok su istraživali milijarderovu prethodnu neprikladnu romantičnu vezu sa ženom koja je zaposlena u Majkrosoftu.

“Majktosoft je dobio zabrinutost u drugoj polovini 2019. da je Bil Gejts 2000. godine pokušao započeti intimnu vezu sa jednom radnicom. Komitet odbora je pregledao zabrinutost, uz pomoć spoljne advokatske firme da sprovede detaljnu istragu. Tokom istrage, Majkrosoft je pružio opsežnu podršku zaposlenom koji je izrazio zabrinutost”, rekao je tada portparol kompanije za WSJ.

Gejts je podneo ostavku u martu 2020. pre nego što je istraga odbora završena, ali je njegova portparolka insistirala da odluka o povlačenju “ni na koji način nije povezana sa ovim pitanjem”.

Ona je tvrdila da je “u stvari, on je izrazio interes da posveti više vremena svojoj filantropiji počevši nekoliko godina ranije”.

Godine 2021. Gejts je dospeo na svetske naslove nakon što je u maju te godine izašla vest o njegovom razvodu od supruge Melinde.

Izveštaji medija u to vreme tvrdili su da je Melindu Gates uvek nervirala veza između njenog budućeg bivšeg supružnika i finansijera Džefrija Epštajna, koji je kako se navodi izvršio samoubistvo u zatvoru u New York-u u augustu 2019. dok je čekao suđenje zbog optužbi za vođenje mreža za seksualnu trgovinu maloletnicima.

Takođe prošle godine, Gejts je priznao u intervjuu za CNN da je napravio “ogromnu grešku što je proveo vreme” sa Epštajnom i “dao mu kredibilitet”.

Nulta Tačka/SputnikNews