Sve vesti Svet

Makron: Francuska će pojačati slanje vojne opreme Ukrajini

Makron: Francuska će pojačati slanje vojne opreme Ukrajini

Francuska će „pojačati“ slanje vojne opreme i humanitarne pomoći u Ukrajinu, saopštila je danas Jelisejska palata posle razgovora predsednika Francuske i Ukrajine, Emanuela Makrona i Volodimira Zelenskog.

Zelenski je zahvalio na pošiljkama vojne opreme, dok je Makron rekao da će pomoć i podrška biti pojačana, kao i humanitarna pomoć Ukrajini.

Jelisejska palata je navela da će biti produžena misija francuskih „eksperata koji doprinose prikupljanju dokaza za borbu protiv nekažnjivosti i omogućavanje rada međunarodne pravde u vezi sa zločinima počinjenim u okviru ruske agresije“.

SAD, Francuska, Češka i drugi saveznici dali su Kijevu stotine artiljerijskih komada oružja dugog dometa kako bi Ukrajina mogla da se suprotstavi ofanzivi Rusije u Donbasu, na istoku Ukrajine.

Francuska humanitarna pomoć Ukrajini u ovoj fazi predstavlja „više od 615 tona poslate opreme, uključujući medicinsku opremu, generatore za bolnice, pomoć u hrani i smeštaju, kao i vozila hitne pomoći“, navelo je francusko predsedništvo u saopštenju.

Makron je rekao da će tokom svog drugog predsedničkog mandata u Francuskoj „aktivno raditi na obnavljanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, uvek održavajući blisku koordinaciju sa svojim evropskim partnerima i saveznicima“.

MARIO ZNA i dr SEMIR OSMANAGIĆ- ONI neće odustati od svojih AGENDI ali postoji IZLAZ iz svega ovoga

Nulta Tačka/Agencije