Sve vesti Svet

MAKRON TUŽI VLASNIKA BILBORDA NA KOJEM JE PREDSEDNIK FRANCUSKE PRIKAZAN KAO HITLER

Advokati francuskog predsednika Emanuela Makrona tuže čoveka koji je šefa države prikazao kao Adolfa Hitlera, usled nedavnih protesta protiv francuskih zdravstvenih pasoša i uslovljavanja vakcinacijom protiv Covid-a.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Michel-Ange Flori, vlasnik bilborda iz južne francuske regije Var, izvestio je da je šokiran optužbama, koje opisuje kao kršenje njegovog prava na slobodu izražavanja.

U sredu uveče, Flori je tvitnuo: „Upravo sam saznao da ću sutra biti saslušan u policijskoj stanici u Tulonu na osnovu žalbe predsednika republike.“

Macron tuži multimilijunaša jer ga zbog obaveznog cijepljenja protiv  covida-19 prikazuje kao Hitlera - tportal

Istakao je ironiju optužbi, osvrnuvši se na kontroverznu francusku istoriju liberalizma i slobode izražavanja: „Dakle, u „Makroniji“ možemo da se podsmevamo proročkoj guzici – to je satira – ali da predsednik izgleda kao diktator, to je bogohuljenje“. Florijeve primedbe odnose se na kontroverzni prikaz proroka Mohameda francuskog satiričnog časopisa Charlie Hebdo.

Jedan od spornih bilborda postavljen je na ulazu u grad Toulon na jugu Francuske i prikazivao je Makrona u punoj nacističkoj uniformi sa brkovima(istim kao kod Hitlera) i trakom na kojoj je svastika, koja je bila prilagođena da glasi „LREM“ (La Republique En Marche) – centristička stranka koju je osnovao Makron 2016. godine.

French President Emmanuel Macron sues billboard owner for depicting him as  Hitler | Euronews

Tulonske vlasti otvorile su istragu zbog „javne uvrede“ u utorak.

Advokati izvršne vlasti nastavili su pravnu akciju, uprkos zakonu u Francuskoj koji je zabranio vređanje predsednika koji je opozvan još 2013. godine. Utvrđeno je da zakon krši slobodu izražavanja nakon što je čovek optužen zbog kartonskog natpisa koji je bio upućen predsedniku Nicholas Sarkozy-u da ‘ode(sa vlasti)’ još 2008. godine, i dobio je osudu sudija evropskih sudova za ljudska prava i njegova kazna je odbačena.

Flori je branio plakate, tvrdeći da oni imaju za cilj da dovedu u pitanje „ovu demokratiju u kojoj se odluke donose bez diskusije na zdravstvenom veću“, objasnio je on.

Na jednom od Florijevih političkih plakata pisalo je „Pokoravajte se, vakcinišite se“.

Izjava se odnosi na francusko kontroverzno nametanje „zdravstvenih pasoša“ širom zemlje.

U ponedeljak je Francuska usvojila zakon kojim se obavezuju svi medicinski radnici da uzmu vakcinu. Nova ograničenja takođe su učinila obaveznim da se građani koji žele da posete barove ili restorane vakcinišu ili pruže negativan test.

Novi propisi – koji su se pooštrili od početka jula, kao odgovor na varijantu Delta – izazvali su hiljade protesta širom Francuske. Prošle subote preko 160.000 francuskih građana izašlo je na ulice da se usprotivi novim merama.

Tokom poslednjih 20 godina, optuženi tvrdi da je napravio najmanje 100 provokativnih plakata – za koje insistira da je njegovo pravo na slobodu izražavanja, jedan od stubova francuskog liberalizma.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

O uredniku

Mario Bojić