Maline: Crvena superhrana koja jača imunitet, čuva srce i štiti od raka

Maline: Crvena superhrana koja jača imunitet, čuva srce i štiti od raka

Maline nisu samo ukusan voćni desert – one su pravi rudnik antioksidanasa, vitamina i lekovitih jedinjenja koje podržavaju zdravlje celog tela. Obožavane u prirodnoj medicini vekovima, maline danas imaju i naučnu potvrdu da su superhrana – štite od hroničnih bolesti, smanjuju upale i bore se protiv oksidativnog stresa.

Maline (lat. Rubus idaeus) su jestivi plodovi iz porodice ruža i tehnički su složeni plodovi sastavljeni od brojnih sitnih plodova sa semenkama. Potiču iz Evrope i severne Azije, a najrasprostranjenija je crvena sorta, iako postoje i crne, ljubičaste i zlatne maline. Danas se uzgajaju širom sveta u umerenim klimama.

Totalni raspad! Pokušali su ovo da sakriju | Mario Zna | EP. 342

U SAD se najveća proizvodnja odvija u Kaliforniji, Oregonu i Vašingtonu, a maline su treće najkonzumiranije bobičasto voće posle jagoda i borovnica. Među najvećim proizvođačima nalaze se Rusija, SAD i Poljska.

Još u praistoriji, ljudi su brali divlje maline, dok se prvi zapisi o njihovom uzgajanju u Evropi javljaju u 4. veku. Grčki i rimski lekari poput Dioskorida i Plinija Starijeg pisali su o lekovitim svojstvima malina, posebno za varenje i zdravlje žena. U Severnu Ameriku su ih u 17. veku doneli evropski kolonisti, a ubrzo su postale deo tradicionalne medicine starosedelaca.

Nutritivni sastav i zdravstvene prednosti

Maline spadaju u najnutritivnije voće. Samo jedna šolja (123g) svežih malina sadrži:

  • 54% dnevne potrebe za vitaminom C
  • 41% za mangan
  • 32% za vlakna
  • 12% za vitamin K
  • 7% za magnezijum
  • Pored toga, sadrže gvožđe, bakar, kalijum i vitamine B grupe
  • Antioksidanse poput elagične kiseline, kvercetina i kemferola
  • Omega-3 masne kiseline

Zdravstvene prednosti malina

  • Jačaju imunitet i podstiču proizvodnju kolagena
  • Vitamin C poboljšava funkciju belih krvnih zrnaca i doprinosi sintezi kolagena – važnog za kožu, zglobove i zarastanje rana.
  • Podržavaju zdravlje kostiju i metabolizam
  • Mangan je ključan za stvaranje kostiju i metabolizam masti i ugljenih hidrata. Doprinosi regulaciji šećera i energiji.
  • Poboljšavaju varenje i osećaj sitosti
  • Vlakna hrane dobre bakterije u crevima, sprečavaju zatvor i usporavaju varenje – što pomaže u kontroli šećera i apetita.
  • Pomažu zgrušavanju krvi i jačanju kostiju
  • Vitamin K je neophodan za pravilan koagulacioni proces i deluje zajedno s kalcijumom u očuvanju gustine kostiju.
  • Pomažu radu mišića i nerava
  • Magnezijum reguliše mišićne kontrakcije, srčani ritam i smanjuje anksioznost.
  • Podstiču nivoe energije i stvaranje crvenih krvnih zrnaca
  • Gvožđe i bakar pomažu u prenosu kiseonika kroz telo, dok kalijum stabilizuje krvni pritisak. Vitamini B grupe podržavaju moždane funkcije i energiju.

Antikancerogeno i antiinflamatorno delovanje

Elagična kiselina sprečava rast tumora i neutralizuje slobodne radikale. Maline pomažu u prevenciji raka dojke, debelog creva i jednjaka.

Štite srce i krvne sudove

Antocijanini smanjuju upale, poboljšavaju cirkulaciju i smanjuju rizik od arterijske blokade. Omega-3 iz biljaka dodatno štite srce i mozak.

Pesticidi i kontaminacija: zašto birati organske maline

Iako veoma zdrave, konvencionalno uzgajane maline često su kontaminirane pesticidima. Organizacija EWG ih redovno svrstava među najzagađenije plodove.

Među detektovanim toksinima nalaze se:

  • Piretroidi (neurotoksični insekticidi)
  • Karbendazim (remeti hormone)
  • Hlorpirifos – pesticid zabranjen u EU, ali se i dalje koristi drugde

Takođe, kontaminacija zemljišta može uzrokovati prisustvo tragova olova, arsena ili kadmijuma.

Rešenje? Kupujte organske maline, koje sadrže više antioksidanasa (kao što su fenoli i flavonoidi), a uzgajaju se bez sintetičkih pesticida. Organski uzgoj takođe štiti zemljište, vodu i ekosistem.

Kako koristiti maline u ishrani

Maline su neverovatno svestrane – mogu se koristiti u doručku, dezertima, salatama pa čak i fermentisanim napicima.

Fermentisana i lekovita upotreba:

Čaj od lista maline – tradicionalno korišćen za žensko zdravlje

Fermentisana malinasta soda – probiotik za zdravu crevnu floru

Maline su prirodni štit protiv hroničnih bolesti, upala i oksidativnog stresa. Bilo da ih jedete sveže, u smutiju ili kao deo gurmanskog jela, maline su ukusan saveznik vašem zdravlju – i zaslužuju stalno mesto u vašoj ishrani.

Ovaj tekst nije medicinski savet i ne služi za dijagnozu ili lečenje bolesti. Uvek se konsultujte sa kvalifikovanim lekarom ili fitoterapeutom za individualne preporuke.

Nulta Tačka/NaturalNews

Ne propustite

Jastučnice imaju skoro 20.000 puta više bakterija nego WC daska: 4 glavne opasnosti od retkog pranja

Većina ljudi se tušira ​​ili umiva pre spavanja, a neki

Амерички двојац ухваћен: планирали инвазију на Хаити и сексуално ропство

Гавин Риверс Вајзенбург (21) и Танер Кристофер Томас (20) оптужени