Sve vesti Video

MANiAC ROBOTI U LJUDSKOM TELU! UPOZNAJTE SE SA MIKRO ROBOTIMA KOJI ĆE ,,LEČITI LJUDE” UZ MAGNETSKO NAVOĐENJE

Da li biste dopustili malenom MANiAC-u da putuje kroz vaš nervni sistem kako bi vas lečio lekovima?

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Verovatno ćete reći ne ali u budućnosti će ,,magnetizovane nanošipke biti deo alhinatnih kapsula. MANiAC je deo ,,naprednog” arsenala tehnologija kada je reč o isporuci lekova koji su na raspolaganju doktorima. Nedavna studija u Frontiers in Robotics AI prva je koja istražuje kako bi se tako mali roboti mogli ponašati kao prenosnici lekova u neuronskom tkivu.

Studija je otkrila da se kada se roboti kontrolišu pomoću magnetskog polja, ti maleni roboti mogu kretati protiv kroz ljudsko telo kao i što se mogu penjati po kosinama i kretati se p oživčanim tkivima, poput kičmene moždine te taložiti lekove na preciznim lokacijama.

Bolesti centralnog nervnog sistema mogu biti teške za lečenje- piše magazin Tech Explore- ,,davanje lekova oralno ili intraveznozno, na primer, za borbu protiv raka ili neuroloških bolesti, može da utiče na delove tela i nervni sistem koji nisu povezani sa bolešću”, objasnio je Lamar Mair iz Weinberg Medical Physics, kompanije za medicinske uređaje sa sedištem u SAD-u i industrijski partner u studiji.

,,Ciljano unošenje lekova može da dovede do poboljšane učinkovitosti i smanjenja nuspojava zbog manjeg doziranja van ciljanog mesta.”

Ciljana isporuka lekova pomoću sićušnih robota

Jedan od načina za postizanje ciljanog doziranja je korišćenje sićušnih robota za isporuku lekova na određena mesta. Dok je ova tehnologija još uvek u povoju, istraživači su razvili različite vrste mikro ili mili-robota koji bi mogli da ispune ovaj naizgled dalek cilj. Međutim glavni problem leži u kontroli njihove aktivnosti dok putuju kroz telo a mali broj istraživača je stavio svoje robote na izazov da testira kako se ovi roboti nose tj. kako se ponašaju u susretu u pravom ljudskom telu- što znači da slede eksperimentisanja, na kome? Na ljudima naravno.

Magnetska polja su posebno obećavajuća način kontrole robota u telu jer ne utiču na tkivo i obično su vrlo sigurna- ,,obično”. Ovo je snaga iza MANiAC-a koji su sićušni rotirajući roboti koji sadrže magnetske nanošipke zatvorene u sfernu ljusku. Ova svojstva trebala bi im omogućiti da se sigurno provlače kroz telo kao odgovor na magnetsko polje primenjeno izvan tela sa ciljem da ih prikuvu na ciljano mesto za isporuku leka.

Istraživački tim koji stoji iza ove studije želeo je da testira svoje MANiAC meke robote u uslovima koji su slični telu. Ovo uključuje talasnu arhitekturu nervnog sistema, koja uključuje protok cerebralne kičmene tečnosti i strme padine.


Istraživači su testirali sposobnost MANiAC-a da se penju uz padine sa sve većom strminom i kreću se protiv tekuće tečnosti. Takođe su dobili mozak pacova i kičmenu moždinu miša kako bi testirali sposobnost robota da se kreću po tkivima i nanose boju na njihovu površinu kao zamenu za lek.

Dobri ,,planinari”

Pod magnetskom stimulacijom, MANiAC -ovi su uspješno smanjili padine strmih 45 stepeni i krenuli uzvodno protiv strujanja tekućine koja je slična onoj na koju bi naišli u nervnom sistemu . Istraživači su uspjeli manevrirati MANiAC-ima opterećenima bojom po površini živčanog tkiva glodara s finim stupnjem kontrole, te su uspješno odložili boju na određena mjesta. Čak su ponovo dozirali nekoliko lokacija kako bi povećali količinu ” droge ” dozirane u tu regiju.

Pod magnetskom stimulacijom, MANIAC-i su uspešno savladili padine strme 45 stepeni i krenuli uzvodno uprkos strujanju tečnosti koja je slična onoj na koju bi naišli u nervnom sistemu. Istraživači su uspeli da manevrišu robotima po površini živčanog tkiva glodara te su uspešno položili boju na određena mesta. Čak su ponovo dozirali nekoliko lokacija kako bi povećali količinu ,,leka” na određeni deo.

Ludnica, šta kažete? Oni vas prozivaju da ste teoretičari neke tamo zavere jer znate da se čipovi na ljudima već uveliko koriste a na korak smo od magnetno kontrolisanih robota u našim telima koji naravno ,,leče” zar ne?

Ukoliko želite možete celu studiju i istraživanje da potražite u nastavku teksta, putem linka.

Lamar O. Mair i sur., Magnetni miliroboti s mekim kapsulama za isporuku lekova specifičnih za region u središnjem živčanom sistemu, Granice u robotici i veštačka inteligencija (2021) – DOI: 10.3389/frobt.2021.702566

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/frobt.2021.702566/full?utm_source=fweb&utm_medium=nblog&utm_campaign=ba-sci-frobt-maniac-tiny-robots

 

O uredniku

Mario Bojić