Sve vesti Tehnologija

MAPIRANJE SVETSKE SOLARNE SNAGE U 2021.

Svakako najveći rast u oblasti obnovljivih izvora energije beleži solarna energija, koja dobija sve više na popularnosti širom sveta, zbog ekološkog faktora i cene dobijene na ovaj način.

Svet usvaja obnovljive izvore energije neviđenim tempom, a solarna energija je izvor energije koja prednjači.

Uprkos padu globalne potražnje za energijom od 4,5% u 2020. godini, Govind Bhutada iz kompanije Visual Capitalist napominje da su tehnologije obnovljive energije pokazale obećavajući napredak. Iako je rast obnovljivih izvora bio snažan u svim segmentima, solarna energija je prednjačila sa 127 gigavata (GW) instaliranih 2020. godine, što je najveće godišnje proširenje kapaciteta ikada.

Gornja infografika koristi podatke Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA) za mapiranje kapaciteta solarne energije po zemljama u 2021. godini. Ovo uključuje i solarne fotonaponske (PV) i koncentrisane solarne kapacitete.

 

Tabela Svetske Solarne Snage

Od Amerike do Okeanije, zemlje na gotovo svim kontinentima (osim Antarktika) dodale su više solarne energije svojoj grupi obnovljivih izvora energije prošle godine. Evo snimka kapaciteta solarne energije po zemljama na početku 2021:

*1 megavat = 1.000.000 vati.

Kina je neprikosnoveni lider u solarnim instalacijama, sa preko 35% globalnog kapaciteta. Štaviše, zemlja ne pokazuje znake usporavanja. U planu je najveći projekat vetra i sunca na svetu, koji bi mogao da doda još 400.000 MW njegovom kapacitetu čiste energije.

Kinu slede, ali izdaleka SAD, koje su nedavno premašile 100.000 MV kapaciteta solarne energije nakon što su instalirale još 50.000 MV u prva tri meseca 2021. godine. Godišnji rast solarne energije u SAD je u proseku impresivnih 42% tokom poslednje decenije. Politike poput poreskog kredita za solarne investicije, koji nudi poreski kredit od 26% na stambene i komercijalne solarne sisteme, pomogle su da se industrija pokrene napred.

Iako Australija ima delić kineskog solarnog kapaciteta, ona je na vrhu liste po glavi stanovnika zbog relativno niske populacije od 26 miliona ljudi. Australijski kontinent prima najveću količinu sunčevog zračenja od svih kontinenata, a preko 30% australijskih domaćinstava sada ima krovne solarne PV sisteme.

Kina: Solarni šampion

Predsednik Si Đinping je 2020. godine izjavio da Kina ima za cilj da bude neutralna od ugljenika do 2060. godine, a zemlja preduzima korake da to stigne.

Kina je lider u solarnoj industriji i izgleda da je provalila kod za ceo lanac snabdevanja solarnom energijom. Kineske kompanije su 2019. godine proizvele 66% svetskog polisilicijuma, početne sirovine fotonaponskih (PV) panela na bazi silicijuma. Štaviše, više od tri četvrtine solarnih ćelija dolazi iz Kine, zajedno sa 72% svetskih fotonaponskih panela.

Uz to, nije iznenađenje da se 5 od 10 najvećih solarnih parkova na svetu nalazi u Kini, i verovatno će nastaviti da se gradi dok prelazi na neutralnost od ugljenika.

Šta pokreće žurbu za solarnom energijom?

Energetska tranzicija je glavni faktor u porastu obnovljivih izvora energije, ali rast solarne energije je delimično zbog toga koliko je vremenom postala jeftina. Troškovi solarne energije su eksponencijalno pali tokom poslednje decenije i sada je najjeftiniji izvor nove proizvodnje energije.

Od 2010. godine, cena solarne energije je smanjena za 85%, sa 0,28 USD na 0,04 USD po kWh. Prema istraživačima MIT-a, ekonomija obima je bila najveći faktor u nastavku pada troškova u poslednjoj deceniji. Drugim rečima, kako je svet instalirao i pravio više solarnih panela, proizvodnja je postajala jeftinija i efikasnija.

Ove godine troškovi solarne energije rastu zbog problema u lancu snabdevanja, ali će porast verovatno biti privremen jer se uska grla rešavaju.

Nulta Tačka/ZeroHedge

O uredniku

Elena Čakar