Sve vesti Svet

Marine Le Pen: Amerika bi trebalo da plati Francuzima ukoliko žele da zaustavimo uvoz ruskih energenata

Marine Le Pen: Amerika bi trebalo da plati Francuzima ukoliko žele da zaustavimo uvoz ruskih energenata

SAD bi trebale da nadoknade Francuskoj gubitke ako EU zabrani uvoz ruske energije, rekla je francuska predsednička kandidatkinja Marine Le Pen u intervjuu za BFM TV.

“ Amerikanci, koji će nam prodavati tečni gas i od toga ostvariti solidnu zaradu, mogli bi prebaciti novac Francuskoj kao kompenzaciju za sankcije protiv Rusije”, rekla je Le Pen, napominjući da Washington vrši pritisak na EU da sankcioniše ruske energente. Blok je uveo više sankcija Rusiji nakon što je Moskva pokrenula vojnu operaciju u susednoj Ukrajini. Operacija je bila široko kritizikovana od strane mnogih zapadnih zemalja, ali možda nijedna nije bila otvorenija u svojim kritikama od SAD-a.

Prema rečima Le Pen, ako Vašington uspe da zaustavi uvoz ruskog gasa u EU, Francuzima će to rezultirati nepodnošljivo visokim računima. Međutim, ona smatra da američki magnati goriva malo brinu o običnim Francuzima i njihovoj nevolji, već ih zanima samo posao, željni profita od povećanja izvoza LNG-a u blok.

Dok je Evropska unija uvela brojne sankcije Moskvi u proteklih nekoliko sedmica, države članice do sada nisu uspele da postignu dogovor o zabrani uvoza ruskih energenata. Mnoge zemlje EU zavise od ruske energije, dok neke nemaju alternativu, budući da nemaju izlaz na more i stoga ne mogu da prime tečni gas iz SAD, na primer.

MARIO ZNA i ALEKSANDAR ŠARGIĆ- Budućnost zavisi od ovoga- Upravo gledamo rušenje SVETSKOG PORETKA

Međutim, razgovori o tom pitanju će se nastaviti, izjavio je u ponedeljak visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i sigurnosnu politiku Džozef  Borrelj.

Moskva trenutno isporučuje oko 40% gasa koji koriste zemlje EU i oko trećine njihove nafte. Potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak nedavno je procenio da će EU biti potrebno 5-10 godina da u potpunosti zameni rusku naftu i gas, napominjući da bi embargo neminovno rezultirao rekordnim cenama.

NultaTačka/RT