Sve vesti Svet

MARŠ ZA SLOBODU U ŠVAJCARSKOJ PRED COVID REFERENDUM

U Švajcarskoj se u nedelju  održava referendum o kovid merama i kovid propusnicama. Kako se najavljuje biće to referendum sa najvećom izlaznošću do sada.

Prognozira se da će biti oboren istorijski rekord sa izlaznošću od preko 75%. Politički analitičari u Švajcarskoj kažu da to nije iznenađujuće jer je ovo tema koja se tiče “direktno svih nas i utiče na naše živote”. Zbog toga je motivacija velika.

Ipak i u nedelji pre referenduma na ulicama su masovni protesti. Protestanti traže ukidanje mera, ukidanje obavezne vakcinacije i kovid propusnica. Možete videti ispod kako je bilo na ulicama u Švajcarskoj ovih dana.

Stotine ljudi s bakljama i švajcarskim zastavama krenulo je kroz grad u švajcarskoj regiji Zürich, osuđujući moguće uvođenje zdravstvenih propusnica za Covid.

Među sloganima koji su se čuli tokom marša u utorak uveče bio je ”mir, sloboda, narod je suveren”. Na skupu su bili bubnjari, uobičajena karakteristika ovakvih događaja u Švajcarskoj poslednjih meseci.

Skup u utorak prošao je bez incidenata, a protestanti su se držali određenih pešačkih područja.

Slične demonstracije održane su i prošle subote u gradovima Zürich i Lausanne, na kojima je bilo nekoliko hiljada ljudi. Drugi protesti poput ovog u proteklih nekoliko meseci završili su nasilnim sukobima s policijom.

U Bernu su postavljene ograde, kako bi se protestantima sprečio pristup zgradi vlade i parlamenta. Švajcarske vlasti takođe su morale pružiti dodatnu sigurnost brojnim zvaničnicima, uključujući ministra zdravstva te zemlje, koji su navodno bili meta uvreda, pa čak i pretnji smrću.

Prema nedavnoj anketi, 61% stanovništva zemlje je za amandmane koji bi omogućili vlastima da uvedu sanitarne propusnice.

Iako je 65 posto stanovništva u potpunosti cepljeno, Švajcarska je svedočila porastu slučajeva Covid-a tokom poslednjih nekoliko nedelja.

Međutim, vlada zemlje do sada nije nametala nova ograničenja u celoj zemlji, tvrdeći da se situacija razlikuje od regije do regije. Prema njihovim rečima, odluku o postavljanju novih mera ili ne doneće lokalne vlasti. U saopštenju objavljenom u sredu, švajcarska vlada upozorila je, međutim, da pomno prati razvoj događaja, jer bi se to moglo pogoršati u nedeljama koje dolaze.

Nulta Tačka/Logično