Sve vesti Svet

Međunarodna agencija za energetiku apeluje da se smanji korišćenje automobila

Međunarodna agencija za energetiku apeluje da se smanji korišćenje automobila

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) je u petak pozvala vozače da manje putuju, dele prevoz i voze sporije, podsećajući na plan za smanjenje potrošnje nafte u kontekstu zabrinutosti za snabdevanje u vreme ruske invazije na Ukrajinu.

Plan IEA naglašava razmere krize snabdevanja izazvane sankcijama Rusiji i nevoljnošću kupaca za rusku naftu.

Preporuke uključuju sporiju vožnju, rad od kuće, dane bez automobila u gradovima, jeftiniji javni prevoz i podsticanje prakse podele transporta, a mogle bi da smanje potražnju nafte za 2,7 miliona barela dnevno za četiri meseca, saopštila je IEA.

S obzirom da najveći deo potražnje za naftom dolazi iz transporta, plan se fokusira na mogućnost smanjenja potrošnje nafte u transportu ljudi i robe od tačke A do tačke B, primenom „konkretnih mera“ uvedenih u nizu zemalja i gradova.

Plan IEA za smanjenje potražnje mogao bi, međutim, da osujeti subvencije za energiju i motorna goriva koja su već odobrena ili razmatraju mnogi članovi agencije.

Agencija je u novembru procenila da su subvencije za fosilna goriva porasle najviše od praćenja podataka prošle godine, dostižući 440 milijardi dolara, što odražava napore vlada širom sveta da zaštite potrošače od rasta cena.

Današnja poruka IEA se zasniva na sličnom akcionom planu koji su objavili ranije ovog meseca, promovišući smanjenje zavisnosti od ruskog gasa, procenjujući da bi Evropa mogla da smanji uvoz goriva iz Rusije za više od trećine u roku od godinu dana.

IEA je pozvala vlade da promene budu trajne, ne samo iz ekonomskih razloga, već i zbog borbe protiv klimatskih promena.

„Dugoročna smanjenja su važna ne samo za poboljšanje energetske bezbednosti zemalja, već i za borbu protiv klimatskih promena i smanjenje zagađenja vazduha“, navodi agencija.

MARIO ZNA i NIKOLA MILJKOVIĆ- Lažu nas celog života- Mi smo potomci VANPLANETARNE CIVILIZACIJE

Nulta Tačka/B92