Sve vesti Svet

Međunarodna plivačka organizacija ograničava učešće TRANSRODNIH osoba u ovom sportu

Međunarodna plivačka organizacija ograničava učešće TRANSRODNIH osoba u ovom sportu

Svetsko upravno telo za plivanje, Fina, glasalo je za zabranu svim transrodnim sportistima koji su prošli bilo koji deo muškog puberteta da učestvuju u elitnim ženskim takmičenjima.

Nova Finina politika, koja je prošla sa 71% glasova od 152 člana Fine, opisana je kao “samo prvi korak ka punoj inkluziji” za transrodne sportiste, a napravljena je na vanrednom generalnom kongresu na Svetskom prvenstvu koje se trenutno odvija u Budimpešti.

Nadalje, Fina takođe ima za cilj uspostaviti ‘otvorenu’ kategoriju na svojim takmičenjima za plivače čiji se rodni identitet razlikuje od rodnog pola.

Nova politika će zahtevati da transrodni takmičari moraju završiti tranziciju do svoje 12 godina kako bi učestvovali u ženskim takmičenjima.

Prije nego što su glasali, članovi Fine čuli su izveštaj transrodne radne grupe koja sadrži vodeće ličnosti iz sveta sporta, medicine i prava.

Govoreći nakon vesti o glasanju, izvršni direktor Fine Brent Nowicki rekao je da je upravljačko telo “naglasilo konkurentsku pravednost” u svom pristupu izradi politike, koja je bila sveobuhvatna, naučno zasnovana i inkluzivna.

Na drugom mestu, predsednik Fine Husain Al-Musallam tvrdi da globalna vlast pokušava “da zaštiti prava naših sportista da se takmiče” uz “zaštitu pravednosti takmičenja” .

“Fina će uvek dočekati svakog sportistu”, insistirao je Al-Musalam. “Stvaranje otvorene kategorije će značiti da će svi imati priliku da se takmiče na elitnom nivou.”

“Ovo ranije nije urađeno, tako da će Fina morati da predvodi. Želim da se svi sportisti osećaju uključenim u mogućnost razvoja ideja tokom ovog procesa” , dodao je on.

Sharron Davies, bivša plivačica iz Velike Britanije koja se stalno zalagala protiv učešća transrodnih osoba u ženskom plivanju, napisala je na Tviteru da je “ponosna” na Finu i njen sport jer se “bavila naukom, pitala sportiste/trenere i zalagala se za pošten sport za žene” .

“Plivanje će uvek svima poželeti dobrodošlicu bez obzira kako se identifikujete, ali pravičnost je kamen temeljac sporta” , naglasila je ona.

Ali LGBT zagovaračka grupa ‘Athlete Ally’ označila je novu politiku “diskriminatornom, štetnom, nenaučnom i nije u skladu sa principima MOK-a iz 2021.” .

“Ako zaista želimo da zaštitimo ženski sport, moramo uključiti sve žene”, navodi se u tvitu grupe, koja je u prošlosti podržavala bivšu plivačicu sa koledža UPen, Liju Tomas.

Nova politika Fine dolazi u vreme kada je učešće transrodnih osoba u ženskim takmičenjima jedna od tema o kojima se najviše raspravlja u sportu i samo se intenzivirala sa Tomasovim uspehom.

U martu je Tomas, koji je plivao u muškom timu UPenn-a pre nego što se podvrgao hormonskom tretmanu 2019. godine, osvojio najvišu titulu nacionalnog koledža u SAD-u kada je učestvovao u ženskoj disciplini 500 metara jslobodnim stilom, a oborio je i nekoliko rekorda na svom bivšem Ivy Liga koledž.

NultaTačka