Sve vesti Svet

Medvedev čestitao evropskim zvaničnicima istorijski skok CENE GASA

Medvedev čestitao evropskim zvaničnicima istorijski skok CENE GASA

Zamenik predsednik Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev poručio je mu da u svetlu rekordnih cena gasa u Evropi preostaje samo da čestita evropskim zvaničnicima na „dalekovidoj“ odluci da obustave puštanje u rad gasovoda „Severni tok 2“.

„Mogu samo da čestitam dalekovidim evropskim kolegama koji su se pouzdano štitili od lukavih Rusa i projekta ‘Severni tok 2’, prokomentarisao je bivši ruski premijer cene gasa na evropskom tržištu, koje su na proleće prošle godine iznosile 300 dolara za 1.000 kubnih metara, a danas dostigle više od 3.500 dolara.

UDARNO: Cena gasa dostigla istorijski maksimum

Podsetimo, prema londonskoj berzi ICE, cene gasnih fjučersa u Evropi nastavile su da obnavljaju istorijski maksikum na trgovanju u ponedeljak. Kako se navodi, cene rastu za više od 60 odsto i prvi put u istoriji premašile su 3.500 dolara za 1.000 kubnih metara.

Nemački kancelar Olaf Šolc ranije je naložio Ministarstvu ekonomije zemlje da preduzme „neophodan administrativni korak“ kojim bi se odmah poništila sertifikacija „Severnog toka 2“. Reč je o povlačenju dokumenta iz Ministarstva, na osnovu kojeg je Federalna agencija za mreže vršila sertifikaciju operatora gasovoda.

NE PROPUSTITE NAJNOVIJI INTEVJU IZ BUNKERA!!!

S tim u vezi, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova navela je da će odluka Berlina da obustavi sertifikaciju projekta nanezi nepovratnu štetu rusko-nemačkim odnosima, kao i da će neizbežna posledica odustajanja od gasovoda biti nagli rast cena gasa na evropskom tržištu.

NultaTačka/Sputnik