Sve vesti Svet

MEDVEDEV: Postoje dve opcije za Zelenskog- Vojni sud ili da se vrati glumačkoj karijeri

MEDVEDEV: Postoje dve opcije za Zelenskog- Vojni sud ili da se vrati glumačkoj karijeri

Ukrajinski lider će biti izveden pred vojni sud, osim ako se ne vrati glumi, kaže Dmitrij Medvedev

Ukrajinski lider Vladimir Zelenski će na kraju imati samo dve opcije – da se suoči sa vojnim sudom ili da se vrati svojoj glumačkoj karijeri, tvrdi bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev u intervjuu mejlom objavljenom u petak.

„[To će biti ili] vojni sud ili povratak sporednim ulogama u humorističnim emisijama“, rekao je Medvedev ruskoj novinarki Nadani Fridrihson, kada je upitan o mogućim ishodima Zelenskog.

Medvedev, koji je sada zamenik šefa ruskog Saveta za nacionalnu bezbednost, ranije je nazvao Zelenskog „neobrijanim čovekom u zelenoj košulji“ i uporedio ga sa Adolfom Hitlerom nakon što je ukrajinski predsednik pozvao zapadne zemlje da zatvore svoje granice za sve ruske državljane.

Pre nego što je postao predsednik Ukrajine, Zelenski je bio komičar i glumac. Od 2015. do 2019. igrao je profesora istorije u srednjoj školi koji je neočekivano postao predsednik Ukrajine u TV seriji pod nazivom „Sluga naroda“. Nakon što je ušao u politiku, Zelenski je svoju stranku nazvao po TV emisiji.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći kao razlog neuspeh Kijeva da primeni sporazume iz Minska, čiji je cilj da se regionima Donjecka i Luganska da poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Nemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsednik Pjotr Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi prekid vatre da kupi vreme i „stvori moćne oružane snage“.

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države i zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da ruska ofanziva nije bila potpuno ničim izazvana.

NultaTačka