Sve vesti Svet

MEDVEDEV: Zapad želi da uništi Rusiju, to je njihov krajnji cilj

MEDVEDEV: Zapad želi da uništi Rusiju, to je njihov krajnji cilj

Sukobi i u Ukrajini i u Gruziji su karike u istom lancu, kaže Dmitrij Medvedev

Zapad je pokrenuo agresivan „geopolitički proces“ sa ciljem da uništi Rusiju, izjavio je bivši predsednik Dmitrij Medvedev u intervjuu za TASS objavljenom u ponedeljak.

Upitan da li su neprijateljstva između Rusije i Gruzije 2008. i aktuelni sukob u Ukrajini „karike u istom lancu“, Medvedev je rekao da su oni bez sumnje deo iste šeme koju je orkestrirao Zapad.

„Ovo je jedinstven proces i zajednički plan usmeren protiv Rusije. Sastoji se od želje Zapada, pre svega SAD i drugih anglosaksonskih zemalja, da poljuljaju situaciju u našoj zemlji. Kako? Preko suseda u neposrednoj blizini granica Rusije“ , objasnio je Medvedev, zamenik šefa Saveta za nacionalnu bezbednost i predsednik Rusije od 2008. do 2012. godine.

On je napomenuo da su pre nego što je počeo sukob sa Gruzijom 2008. godine, kada su snage Tbilisija počele da granatiraju sporni region Južne Osetije i ubile brojne ruske mirovne snage i civile, SAD bile „cinično angažovane” u obuci, finansiranju i naoružavanju Gruzijske vojske a Vašington je aktivno podsticao tadašnjeg predsednika Gruzije Mihaila Sakašvilija da pokrene napad na civilno stanovništvo u toj oblasti.

Ista „provokativna i, da se razumemo, zločinačka politika SAD“ trenutno se agresivno vodi u Ukrajini, rekao je Medvedev i dodao da ovaj put proces dobija aktivniju podršku EU, za koju kaže da je „konačno izgubila“ . svoju nezavisnost“.

„Ali krajnji cilj ostaje isti“ , tvrdi on, „uništenje Rusije“, tvrdeći da je taj cilj osnovni uzrok „ekstremno agresivnog, rusofobičnog geopolitičkog procesa koji je pokrenuo Zapad“.

Bivši predsednik je dodao da uprkos pokušajima NATO-a da se proširi duž ruskih granica, što je postalo „globalni problem od kojeg su svi razumni ljudi bolesni“, blok predvođen SAD nema nameru da dozvoli ni Ukrajini ni Gruziji da postanu članice.

„Oni shvataju da će sve što preduzmu u opkoljenim zemljama kao što su Ukrajina ili Gruzija, koje su u teritorijalnim sporovima sa Rusijom, biti skuplje za njih. Troškovi će biti ogromni“, rekao je Medvedev i dodao da ni Kijev ni Tbilisi nikada neće postati članovi NATO ili EU, a da „čak i neobrijani tip u zelenoj majici iz Kijeva“ to razume.

NultaTačka