Sve vesti Svet

MEJNSTRIM MEDIJI KONAČNO POČELI DA PRIHVATAJU TEORIJU O CURENJU VIRUSA IZ VUHANSKE LABORATORIJE

Pisao Elena Vuk

Kada je sve krenulo, u prvim danima pandemije, vodeći američki mediji najglasnije su podržali tvrdnje dr. Entonija Faučija da je SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje COVID-19, napravio ogroman skok u zarazi čovečanstva putem “zoonotskog” prenosa i da je vlažna pijaca Hunan u okrugu Vuhana, koje je eto sasvim slučajno udaljeno samo nekoliko kilometara od Laboratorije biološke sigurnosti Nivo 4, posvećena proučavanju koronavirusa slepih miševa.

Ipak, od samog početka, čak i pre nego što su naučnici zaista imali priliku da procene moguće poreklo virusa, dr. Fauči (i njegovi saveznici poput dr. Peter Daszak-a) insistirali su na tome da je zoonotski prenos nesumnjivo izvor pandemije. Njihov predlog su svi svetski medijsko eksponirani doktori odma usvojili, bez bilo kakvog valjanog dokaza o istom.

To je bilo mnogo pre nego što je svet saznao istinu: da su i dr. Fauči i dr. Daszak bili uključeni u usmeravanje američkih dolara u istraživanje za opasno i ilegalno istraživanje “dobitka funkcije” na koronavirusima na Institutu za virusologiju u Vuhanu.

Ipak, u ime odbrane “nauke” i borbe protiv “teoretičara zavere”, mediji su pokrenuli kampanju “spaljivanjem zemlje” osuđujući sve koji sumnjaju u zvaničnu priču kao rasističko/terorističke teoretičare zavere.

Ubrzano godinu dana unapred, procena američke štampe o poreklu COVID-a postala je mnogo skeptičnija, otkad su Washington Post i nekolicina drugih vodećih medija objavili procurela obaveštenja i izveštaje u kojima se tvrdi da dokazi podržavaju hipotezu o curenju laboratorije, Izveštaj SZO ( sastavljen od tima predvođenog Daszak-om) priznao je da je teorija curenja laboratorija moguća, samo malo verovatna. Reakcija na ovaj izveštaj prisilila je Američkog predsednika Bajdena da pozove obavjštajnu zajednicu da “dođu do kraja”. Sada mediji moraju uzeti zdravo za gotovo da obaveštajna zajednica stavlja ozbiljan kredibilitet u teoriju curenja laboratorije.

U međuvremenu, u američkom senatu, senator Rand Paul obavio izvanredan posao ispitujući dr. Faučija, ilustrirajući putem javnih evidencija kako je novac iz NIH-a dopremljen na Institut za virusologiju u Vuhanu uprkos zabrani Obamine administracije takozvanom “dobitku funkcije” istraživanja (kada se virusima manipuliše da bi ih učinili uslovno jačim ili zaraznijim kod ljudi). Doktor Fauči je na to odgovorio sve većim brojem poricanja i napadima.

Na kraju, ono što dr. Fauči kaže nije toliko važno koliko ono što mediji prenose. I u iznenađujućem zaokretu, New Yorker (u vlasništvu korporacijskog medijskog giganta Conde Nast), časopis koji je nekad kritikovao vernike u teoriji curenja laboratorija kao bezumne zaverenike, upravo je objavio verovatno najdetaljnije podatke do sada, citirajući skeptike koji su verovali da se “gotovo od prvog dana … virus pojavio poput ljudskog virusa”.

Od početka pandemije, čak i pre nego što ju je SZO službeno proglasila globalnom pandemijom, Kristian Andersen, stručnjak za zarazne bolesti iz Scripps Research u San Dijegu, bio je zbunjen brzinom širenja COVID-a po celom svetu. Kao što su nam pokazali originalni SARs, iako koronavirusi mogu biti smrtonosni, oni obično nisu tako dobri u prenosu sa čoveka na čoveka.

Kristian Andersen, stručnjak za zarazne bolesti iz Scripps Research-a u San Dijegu, počeo je da prati virus u januaru 2020. Otkrio je da nivo zaraze nije samo zastrašujuć, već i neobičan. Kineski naučnici već su utvrdili da pripada rodu koronavirusa koji se obično nalazi kod slepih miševa u južnoj Kini. Podelio je osamdeset posto svog genoma sa prvim SARS-om, a malo dalje je bio povezan sa MERS -om, drugim koronavirusom slepih miševa. Ovaj novi virus, međutim, širio se daleko brže, do kraja meseca dosegao je do najmanje dvadeset šest zemalja. “Činilo se da je zaključan i napunjen zbog izazivanja pandemije”, rekao mi je Andersen. Većina virusa koji cirkulišu u divljini, iako neki mogu biti smrtonosni, nisu dobri u prenosu. Oni su i dalje životinjski virusi. “Ovo je tako, gotovo od prvog dana”, rekao je Andersen, “pojavio se kao ljudski virus.”

Brzo je podelio svoje mišljenje sa dr. Faučijem, tvrdeći da je “Andersen napisao Faučiju i drugima da se genom SARS-CoV-2 čini” neusklađenim sa očekivanjima evolucijske teorije. “”

Andersen je primetio da “zaista mali deo” genoma SARS-CoV-2 ima “neobične osobine”. Čini se da se njegov šiljak(opšte poznat kao spike) ključni deo površinskog proteina koji koronavirus koristi za invaziju na ćeliju, da bi se mogao čvrsto vezati za receptor ljudskih čelija poznat kao ACE2. Andersen mi je rekao da to znači da je delotvornije u infekciji ljudskih ćelija. Druga značajna osobina, retko umetanje u genom dvanaest nukleotida, nazvano mesto cepanja furina, takođe bi moglo povećati prenos virusa i smanjiti barijeru vrste, dopuštajući virusu da lakše skoči na ljude. “Morate zaista pažljivo pogledati sve sekvence da vidite da neke od funkcija (potencijalno) izgledaju projektovano”, napisao je. Trebalo je analizirati još mnogo podataka, nastavio je, “kako bi se ta mišljenja ipak mogla promeniti”.

Nakon što je prisustvovao još jednom sastanku sa dr. Faučijem i drugim stručnjacima, Anderson je rekao za New Yorker da su stavovi prisutnih o tome da li je virus konstruisan podeljeni. Neki su tvrdili da genom SARS-CoV-2 uključuje nekoliko karakteristika koje se ne bi očekivale u prirodnom virusu, što je povećalo mogućnost da je “projektovan”. Drugi se nisu složili .

Nakon sastanka, prisutni su razmenili niz e-poruka. E-poruke, koje je New Yorker zatražio, uglavnom su redigovane. Ali, samo nekoliko dana kasnije, Andersen je insistirao na tome da je ideja da je COVID dizajniran “luda” ideja, te da je prirodni prenos verovatno najverovatnija teorija. U martu, Andersen je bio koautor rada koji je proglasio ovaj virus prirodnog porekla. To je pomoglo da se debata prekine.

Ipak, i dalje je bilo previše neodgovorenih pitanja i neverovatnih slučajnosti, a “teorija zavere” o poreklu virusa nastavila se razvijati među malim kontingentom profesionalnih naučnika, koji su nastavili da se pitaju: Da li je to zaista zoonoza, zašto su naučnici imali toliko problema u pronalaženju proverljive veze koja nedostaje?

Kako je pandemija odmicala, nisu svi bili uvereni u objašnjenje prirodnog porekla. Zoonotsko prelijevanje verovatno bi zahtevalo još jednu životinju kao posrednika između slepog miša i ljudi, ali takve vrste još nisu identifikovane. U početku je pijaca Huanan u Vuhanu, na kojem se prodavala riba, proizvodi i meso, izgledalo kao izvor SARS-CoV-2. Gotovo trećina od sto sedamdeset i četiri najranije poznata slučaja povezana su sa Huananom. Pa ipak, nulti pacijent verovatno nije bio. Kineski zvaničnici rekli su da je reč o sredovečnom računovođi, po prezimenu Chen, koji je razvio simptome 8. decembra i obično je kupovao u supermarketu preko reke. U maju 2020. George Fu Gao, direktor Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, rekao je: „U početku smo pretpostavljali da tržište morskih plodova može biti početak širenja virusa, ali sada je pijaca ispala više poput žrtve. Novi koronavirus je postojao mnogo pre. ”

Do kraja 2020. skeptici su formulisali novu teoriju: umesto da je virus namerno konstruisan i pušten, pandemija bi vrlo verovatno mogla biti posledica curenja laboratorije. Laboratorija, koju vodi Shi Zhengli, vodeća naučnica na Institutu za virusologiju u Vuhanu(WIV), centra za nove bolesti, koja je postala poznatija po svom nadimku “Žena slepi miš”. Poznato je da je njena laboratorija do tada kataloški imala više od 19K koronavirusa, uglavnom izvađenih iz slepih miševa.

Potom su se pojavila pitanja o Shi-jevom istraživanju u rudniku u Tongguanu, gde je nekoliko rudara obolelo i umrlo od misterioznog koronavirusa pre mnogo godina. Neki su se pitali drže li istraživači određene sojeve izolovane u laboratoriji kao tajnu dok su sprovodili opasna istraživanja “dobijanja funkcije”.

Zabrinutost zbog ove tehnike izazvala je mini-paniku 2014. godine, zbog čega je Obamina administracija zabranila ovo ispitivanje u SAD-u. Ipak, to nije sprečilo dr. Faučija da usmeri novac na Institut za virusologiju u Vuhanu, kako bi pomogao u finansiranju opasnih eksperimenata, koje su sprovodili, a možda i nisu.

Ubrzo je nestala javno dostupna naučna baza podataka iz Instituta za virusologiju u Vuhanu.

DRASTIC je takođe razotkrio još jednu misteriju vezanu za Institut za virusologiju u Vuhanu. U septembru 2019., prema web stranicama koje je DRASTIC arhivirao, Institut za virusologiju u Vuhanu, tj. njena baza podataka koja je nekad bila javno dostupna postala je nedostupna. U sebi je sadržala zapise koji se odnose na otprilike dvadeset dve hiljade uzoraka, uključujući, verovatno, sekvence iz Tongguana. Na pitanje BBC-a o tome, Shi je izjavila da je Institut za virusologiju u Vuhanu nije imao šta da krije.

Ipak, postoji jedna stvarnost koja se ne može poreći: “U ovom trenutku poznato je da su najbliži rođaci SARS-CoV-2 postojali na dve lokacije: pećine sa slepim miševima u Yunnanu i na Institutu za virusologiju u Vuhanu.”

Još 2015. godine Shi je bila kritikovana zbog izvođenja “rizičnih” eksperimenata koji su činili koronavirus slepih miševa zaraznim za ljude.

Na stranu geografija, priroda eksperimenata koje je proučavao Institut za virusologiju u Vuhanu i njegovi partneri su izrazili zabrinutost. 2015. godine Shi je bila koautor u revolucionarnoj studiji u časopisu Nature sa Ralphom Baricem, stručnjakom za koronavirus na Univerzitetu Severna Karolina. Korišćenjem pionirske genske tehnologije, Baric je ispitao koje bi virusne strukture mogle dati koronavirusu sposobnost da zarazi ljude. Rad je uključivao sintezu onoga što je poznato kao himera virus, nazvan po mitskoj zveri sa delovima uzetim od različitih životinja; u ovom slučaju, modifikovani klon SARS-a je kombinovan sa proteinom šiljaka(tj. opšte poznatim Spike Proteinom) iz jednog od koronavirusa slepih miševa koje je Shi otkrila u Yunnanu.

Drugi koji su razgovarali sa New Yorkerom rekli su da su, u godinama nakon početka ovih eksperimenata, neki u međunarodnoj naučnoj zajednici upozorili da Institut za virusologiju u Vuhanu ne koristi odgovarajuće protokole zaštite. Ranije ove godine američka obaveštajna služba saznala je da je nekoliko radnika sa ovoh instituta u Vuhanu bilo zaraženo teškom bolešću nalik COVID-u nekoliko nedelja pre zvaničnog početka pandemije.

Nema ovde greške, činjenica da je New Yorker časopis koji je zapošljavao Ronana Farrowa kako bi pomogao u uklanjanju Harvey-ja Weinstein-a uspeo da objavi tako detaljnu priču koja istražuje sve rupe u teoriji o “prelasku sa životinje na čoveka”, očekujte i druge vodeće medije da polako slede ovu priču.

Nulta Tačka/ZeroHedge