Sve vesti Svet

Mejnstrim mediji zataškavaju predaju ukrajinskog Azova u Marijupolju

Mejnstrim mediji zataškavaju predaju ukrajinskog Azova u Marijupolju

264 ukrajinska vojnika, uključujući 53 teško ranjena, predala su se u ponedeljak ruskim snagama nakon višemesečnog boravka u fabrici gvožđa i čelika Azovstalj u Marijupolju u Ukrajini. Predaja se nastavila i u utorak i sredu, do sada se predalo 959 ukrajinskih vojnika.

Međutim, da ste jedan od miliona ljudi širom sveta koji konzumiraju samo glavne medije, verovatno biste pomislili da se ukrajinska vojska dobrovoljno povukla iz grada nakon dobro obavljenog posla.

Mediji poput CNN-a, The Washington Post-a, The New York Times-a i nekoliko drugih predstavili su predaju kao način na koji ukrajinske trupe „ispunjavaju svoju borbenu misiju“ ili „završavaju“ bitku i „evakuišu“ fabriku Azovstalj.

Možda globalni mediji jednostavno ponavljaju ono što ukrajinski zvaničnici izveštavaju, kao što je Asošiejted pres posebno primetio: „Ukrajina nije koristila reč ’predaja‘“.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nazvao je predaju „teškim danom“.

U saopštenju Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine pohvaljeni su vojnici koji su se predali, rekavši: „Branioci Marijupolja su heroji našeg vremena. Oni će zauvek ostati upisani u istoriju. To uključuje specijalnu jedinicu „Azov“, 12. brigadu Nacionalne garde Ukrajine, 36. zasebnu brigadu marinaca, graničare, policiju, dobrovoljce, Teritorijalnu odbranu Mariupolja”.

Jedinica Azov je posebna brigada ukrajinske vojske povezana sa masovnim neonacističkim pokretom popularnim među mnogim nacionalistima u zemlji.

Zanimljivo je da logo Azovskog bataljona ima Sonnenrad, koji je nacistički simbol koji je koristio i ubica iz Bafala i ubica iz Krajstčerča.

Zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski našalio se da nije znao da na engleskom jeziku postoji toliko načina da se prenese poruka da su se nacisti Azova predali.

Snimak koji dokazuje da su se ukrajinske trupe zaista predale i da su odvedene na teritoriju pod ruskom kontrolom objavljen je na internetu.

Novinar Patrik Lankaster objavio je u utorak novosti o bici za Marijupolj.

MARIO ZNA i KARAĐORĐE SUBOTIĆ- Denacifikacija stiže u SRBIJU- Soroš i Gejts umešani u Ukrajinu

Nulta Tačka/InfoWars