Srbija Sve vesti

Menja se kurs panike! Dr Radmilo Janković: Kovid više neće biti karantinska bolest, mere će biti sve blaže

Menja se kurs panike! Dr Radmilo Janković: Kovid više neće biti karantinska bolest, mere će biti sve blaže

“Idemo ka smirivanju epidemijske situacije i nadi da ćemo živeti sasvim normalno na proleće i leto, rekao je za  medije prof. dr Radmilo Janković. Mislim da kovid 19 više neće biti karantinska bolest, da neće biti obavezno tesiranje i mere će biti sve blaže”, kaže Janković.

„Očekivao sam nagliji pad, ali tri do tri i po puta manje je zaraženih nego pre 15 dana, jasan je trend da će naredne nedelje u Nišu biti ispod 100 zaraženih. Moja pretpostavka je bila da ćemo u Srbiji imati ispod 5.000, što se i ostvarilo. Utorak je dan kada je najviše zaraženih tokom pika. Idemo ka smirivanju i nadi da ćemo živeti sasvim normalno na proleće i leto“, rekao je Janković.

PREŠLI IGRICU? Režimski mediji: Od Vučića zavisi sudbina planete

Prave kovid pacijente kao kada je harao delta soj gotovo da nemamo. Nemamo mlađe pacijente. Ovo previše dugo traje, veliki je pritisak i promeniće se epidemiološka doktrina, ukazao je on.

Neće biti obavezno tesiranje i mere će biti sve blaže i blaže

“Mislim da kovid 19 više neće biti karantinska bolest, da neće biti obavezno tesiranje i mere će biti sve blaže i blaže”, napominje Janković.

Profesor kaže da je siguran da će mere ukidati, ali postepeno, kao u zapadnoj Evropi, nemamo visok procenat vakcinacije, ali nemamo ni nadu da ćemo ga i povećati.

“Izgubili smo snagu i argumentaciju u ubeđivanju ljudi. Imamo deo stanovništva koji je nezaštićen i ogroman deo stanovništva koji je prokužen omikronom, koji je mnogo veći od opsega vakcinisanih, i siguran sam da će u Srbiji biti mirno proleće i leto, jedina ograda da ćemo se vratiti normalnom životu je da sačekamo jesen. Mutirani sojevi su dolazili s kraja leta i početkom jeseni, ne verujem da će nova varijanta biti opasnija”, zaključio je Janković.

NultaTačka