Sve vesti Tehnologija

MENJANJE LOZINKI POD HITNO! Hakeri ukrali 26 miliona lozinki za prijavu za Facebook, Gugl, Amazon…

MENJANJE LOZINKI POD HITNO! Hakeri ukrali 26 miliona lozinki za prijavu za Facebook, Gugl, Amazon...

Hakeri koji su koristili prilagođeni zlonamerni ( malware) softver trojanskog tipa ukrali su skoro 26 miliona akreditiva za prijavu – e adrese ili korisnička imena kao i lozinke – sa gotovo milion web lokacija tokom dvogodišnjeg perioda, u koje se ubrajaju velikani globalnih mreža poput Amazona, Fejsbuka, Tvitera i Gugla.

Njihov zlonamerni softver se infiltrirao u preko 3 miliona računara zasnovanih na operativnom sistemu Windows između 2018. i 2020. godine, a sajber uljezi su odneli oko 1,2 terabajta ličnih podataka, prema studiji slučaja koju je NordLoker sproveo u partnerstvu sa nezavisnom firmom specijalizovanom za krešenje podataka analiza.

NAJNOVIJI INTERVJU IZ BUNKERA SA DR JOVANOM STOJKOVIĆ!

26 miliona ukradenih akreditiva za prijavu bilo je na dvanaest različitih vrsta web lokacija, uključujući društvene medije, igre na mreži i usluge e – pošte.  Kada pričamo o količini ukradenih lozinki na prvo mesto je Gugl ( 1,54 mil.), Fejsbuk ( 1,47 mil.), Amazon ( 210 hilj.), Apple ( 130 hilj.), Netfliks ( 170 hilj.), i PeyPal (150 hilj.)

Pored podataka za prijavljivanje, ukradeni podaci uključuju 1,1 milion jedinstvenih adresa e – pošte, preko 2 milijarde ”kolačića” i 6,6 miliona datoteka koje su korisnici čuvali na radnoj površini i u direktorijumima za preuzimanje.

Milijarde ukradenih ”cookies – kolačića” povezane su sa web lokacijama kao što su YouTube (17,1 mil.), Fejsbuk (8,1 mil.), Tviter (5,2 mil.), Amazon (3,5 mil.), Mediafire (3,2 mil.) i Ebay (2 mil.)

zlonamerni softver je uglavnom ciljao web pretraživače, a tri glavna softverska izvora za ukradenu e – poštu / korisnička imena i lozinke bili su Gugl Hrom (19,4 mil.), Mozila FF (3,3 mil.) i Opera (2 mil.)

Virus ( malware) je prenesen e – poštom i piratskim softverom, uključujući nelegalne verzije Adobe Photoshop 2018 i putem brojnih krekovanih igrica.

VELIKA VEST! Prva obdukcija pacijenta koji je vakcinisan protiv COVID 19 pokazuje ono što mnogi govore.

Američka sekretarka za trgovinu Đina Raimondo uzjavila je prošle nedelje da će se broj sajber upada u budućnosti samo povećavati i pozvala preduzeća da ojačaju svoje sajber sigurnosne sisteme.

”Mi predpostavljamo da će napada biti, i preduzeća bi trebalo da se pripreme kako bi zaštitili sebe, napadi su tu i njih će biti zauvek”, izjavila je sekretarka.

Upozorenja zvaničnika usledila su nakon brojnih visoko – profiliranih sajber napada, uključujući i jedan koji je bio usmeren na ”Colonial Pipelline” – najveći sistem cevovoda za rafinisane naftne proizvode u SAD -prošlog meseca, koji je doveo do prekida rada i nestašice benzina, a drugi prema JBS – najvećem američkom proizvođaču govedine.