Sve vesti Svet

Menstrualne promene nakon vakcina protiv COVID-19 mnogo češće nego što se ranije znalo

Menstrualne promene nakon vakcina protiv COVID-19 mnogo češće nego što se ranije znalo

Istraživači misle da je došlo vreme da se na listu neželjenih efekata vakcine protiv COVID-19 doda još jedan uobičajeni: privremene promene menstrualnog ciklusa.

Analiza objavljena u petak (15. jula) u časopisu Science Advances pokazala je da 42% žena sa redovnim menstrualnim ciklusom je reklo da su krvarile jače nego obično nakon vakcinacije. U međuvremenu, 44% je prijavilo da nema promena, a oko 14% je prijavilo manje krvarenja. Među ženama koje nemaju menstruaciju – na primer, onima u postmenopauzi ili koje koriste određene dugotrajne kontraceptive – studija ukazuje da su mnoge doživele proboj ili neočekivano krvarenje nakon vakcinacije protiv COVID-19.

Novo istraživanje je počelo u aprilu 2021., otprilike u vreme kada su žene počele da prijavljuju neočekivano krvarenje i jače krvarenje posle vakcine. Međutim, ove anegdote su u to vreme naišle na pobijanje jer ne postoje podaci koji povezuju menstrualne promene sa vakcinacijom.

Druga nedavna istraživanja su takođe otkrila da je vakcina protiv COVID-19 povezana sa promenom dužine menstrualnog ciklusa.

Žene koje su učestvovale u ispitivanjima vakcine protiv COVID-19 nisu pitane da li su doživele promene u menstruaciji.

Nulta Tačka/NBCNews