Sve vesti Svet

MENTALNI TERORIZAM: ZATVARANJE U AUSTRALIJI DOVELO DO SVE VEĆE POTRAŽNJE ZA POMOĆ ZBOG PSIHIČKIH PROBLEMA

Pisao Elena Vuk

Pozivi australijskim linijama za podršku mentalnom zdravlju porasli su za 30% u odnosu na vreme pre pandemije, otkrili su zvaničnici. Obezbeđena su dodatna sredstva za pomoć ljudima u suočavanju sa nevoljom tokom dugih mera izolacije.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Broj ljudi koji traže psihološku pomoć putem telefona hitne pomoći tokom pandemije koronavirusa i oštrih mera zatvaranja naglo je porastao, kažu zdravstveni zvaničnici u Australiji. Organizacije za podršku mentalnom zdravlju, kao što su Lifeline i Beyond Blue, objavile su o povećanju broja poziva za 30% otkako se virus počeo širiti, a vlasti su ga pokušavale zaustaviti blokadom. Ovog vikenda izneo je ove činjenice Michael Kidd.

“Više australijanaca nego ikad pre traži pomoć i podršku”, rekao je on lokalnim medijima. “Za one koji se suočavaju sa blokadama, ovo je vreme prekida i frustracija za mnoge, a vreme izolacije i straha za druge”, rekao je Kidd.

GRADSKO VEĆE LOS ANĐELESA: ZA KUPOVINU U PRODAVNICI POTREBAN JE DOKAZ O VAKCINACIJI

“Zabrinjavajuće povećanje” ne vidi se samo u vezi sa telefonskim linijama za pomoć, izvještavaju australijski mediji. Broj recepata povezanih s mentalnim zdravljem također je značajno porastao, prema australijskom Institutu za zdravlje i socijalnu zaštitu.

Kako bi se izborila sa posledicama pandemije i strogo sprovedenim blokadama, australijska je vlada ranije ovog meseca dodelila dodatna sredstva za krizne linije i druge usluge podrške mentalnom zdravlju. Ukupno je 74 miliona australijskih dolara (52 miliona američkih dolara) dodatno uloženo u usluge mentalnog zdravlja od 2020.

Skočne stranice za podršku mentalnom zdravlju nedavno su uspostavljene u područjima suočenim sa proširenim ograničenjima Covid-a, poput Novog Južnog Velsa (NSW) i Victorije. Stanovnici koji se suočavaju sa strogim karantinima “i dalje doživljavaju visok stepen nevolje i mentalnog zdravlja”, saopštilo je Ministarstvo zdravlja, dodajući da je potražnja za uslugama podrške dostigla “nivo bez presedana”.

“Trenutna epidemija predstavlja nevjerojatan stres i pritisak na mentalno zdravlje mnogih Australijanaca”, rekao je ministar zdravlja i nege starijih osoba Greg Hunt.

Australijske blokade nisu samo naterale ljude da zovu telefonske linije za pomoć, mnogi su izašli na ulice u znak protesta protiv zabrane policijskog časa i drugih ograničenja vezanih za pandemiju. Ovog vikenda u Sidneju i Melburnu izbili su protesti kojima je prisustvovalo više stotina ljudi, dok su se velike gomile koje osuđuju trenutne mere zatvaranja sukobile sa policijom. U petak je policija NSW-a objavila da je Australijanac koji je pomogao u organizaciji jednog od ranijih protesta osuđen na maksimalnih osam meseci zatvora.

UKOLIKO ŽELITE DA DOĐETE DO SLOBODNIH, PROVERENIH I ZABRANJENIH INFORMACIJA, PRATITE REDAKCIJU NULTE TAČKE NA TELEGRAMU – ,,Nulta Tačka – Telegram kanal”

Nulta Tačka/RT