Sve vesti Svet

Meta dobila 8 tužbi zbog algoritama koji privlače mlade i uništavaju im živote

Meta dobila 8 tužbi zbog algoritama koji privlače mlade i uništavaju im živote

Fejsbuk i Instagram su dobili tužbe u kojima se tvrdi da njihovi programi stvaraju zavisnost, posebno kod mladih ljudi, i da nanose psihičku i emocionalnu štetu koja može trajati ceo život. Bilo je krajnje vreme. Efekti kontinuiranog boravka na društvenim medijima deluju tako da pokreću oslobađanje dopamina u mozgu, na sličan način kao teške droge.

Bloomberg izveštava da žrtve uzvraćaju podnošenjem tužbi na saveznim sudovima:

Osam tužbi podnetih u sudovima širom SAD tokom prošle nedelje navodi da je prekomerno izlaganje platformama uključujući Fejsbuk i Instagram dovelo do pokušaja ili stvarnih samoubistava, poremećaja u ishrani i nesanice, između ostalog.

„Ove aplikacije su mogle biti osmišljene tako da minimiziraju potencijalnu štetu, ali je umesto toga doneta odluka da adolescenti agresivno postanu zavisnici u ime korporativnog profita“, rekao je advokat Endi Birčfild, direktor advokatske firme Beasley Allen koja je sastavila tužbe, rečeno je u saopštenju u sredu.

Pritužbe doprinose naletu nedavnih slučajeva protiv Mete i Snap Inc., uključujući i neke koje su podneli roditelji čija su deca sama sebi oduzela život. Sudski spor je usledio nakon visokoprofilnog svedočenja bivšeg radnika Fejsbuka u Kongresu da je kompanija odbila da preuzme odgovornost za nanošenje štete mentalnom zdravlju svojih najmlađih korisnika.

Jedna žrtva koja sada ima 22 godine, Naomi Čarls, tvrdi da je njen mladi život praktično uništen i da je skoro bila dovedena do toga da sebi oduzme život.

Meta je „pogrešno predstavila bezbednost, korisnost i svojstva koja ne izazivaju zavisnost svojih proizvoda“, navodi se u tužbi saveznom sudu u Majamiju.

Prema Blumbergu,

Tvrdnje u tužbama uključuju defektan dizajn, nedostatak upozorenja, prevaru i nemar. Pritužbe su podnete saveznim sudovima u Teksasu, Tenesiju, Koloradu, Delaveru, Floridi, Džordžiji, Ilinoisu i Misuriju.

Sa usponom Metaverzuma, potencijalna šteta bi mogla biti mnogo gora jer je potpuno imerzivna, brišući granice između stvarnosti i fantazije.

Ovo bi trebalo da bude upozorenje roditeljima svuda da svoju decu drže podalje od platformi koje izazivaju zavisnost.

Nulta Tačka/Technocracy