Sve vesti Svet

MIGRANTI SE MASOVNO PREDSTAVLJAJU KAO MALOLETNICI! DO 70% “MALOLETNIH” MIGRANATA U BELGIJI ZAPRAVO SU ODRASLI LJUDI

Migranti kriju starosnu dob da bi lakše dobili azil. Sumnja se da je čak do 70 odsto lažno navelo broj godina starosti.

Semi Mahdi, belgijski državni sekretar za azil i migracije, izjavio je da su čak do 70 odsto migranata koji su prijavljeni kao maloletnici, zapravo odrasle osobe.

Mahdi je ove nedelje prokomentarisao situaciju u vezi sa takozvanim maloletnicima bez pratnje nakon što je otkriveno da je centar za dolazak migranata koji vodi Federalna agencija za prihvat tražilaca azila (Fedasil) u Briselu postao toliko preopterećen da nije mogao da prihvati neke migrante, od kojih je oko 15 odbijeno prvi put od 2015.

„Izričito sam zamolio Fedasil da primi sve maloletne osobe. Ovakva situacija je neprihvatljiva i lično ću se pobrinuti da se njihov prijem poštuje. Bolje uzeti krevet za odraslu osobu, nego uopšte ne imati krevet“, rekao je Mahdi, prema izveštaju Sudinfo.

„U međuvremenu, Služba starateljstva mora hitno da uradi ono što se od nje očekuje: da izvrši testove starosti. U slučaju sumnje, 70 odsto njih ispada da su odrasli. Ali ako budemo morali da čekamo mesecima na odgovor, ovi odrasli tražioci azila će zauzeti mesto dece“, dodao je Mahdi.

Ukupno 3.018 maloletnih migranata registrovano je u Fedasilu ove godine, a 1.991 je podvrgnut testiranju starosti, a otkriveno je da su 70 odsto njih odrasli.

Do sada ove godine, statistike pokazuju da su oko trećina svih tražilaca azila u prihvatnoj mreži Fedasil maloletnici ili navodni maloletnici – što je ogroman porast od 2019. godine, kada su oni činili samo devet odsto onih u prihvatnim centrima.

Fenomen da deca migranti ispadnu odrasli je primećen u mnogim zemljama širom Evrope od vrhunca migrantske krize 2015. godine.

Švedske vlasti su 2019. godine sugerisale da je samo deset odsto marokanskih migranata koji su dolazili u Švedsku prethodnih godina i tvrdili da su maloletni zapravo maloletnici.

Prošle godine, francuski departman Cote-d'Or je izvestio slične statistike, tvrdeći da samo 20 odsto maloletnika migranata koji su stigli 2019. govori istinu o svom uzrastu.

NultaTačka/Breitbart