Region Sve vesti

Milanovićeva blokada: Nema ulaska Švedske i Finske u NATO dok se ne ispune uslovi

Milanovićeva blokada: Nema ulaska Švedske i Finske u NATO dok se ne ispune uslovi

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da ostaje pri stavu da treba blokirati ulazak Finske i Švedske u NATO dok se ne promeni izborni zakon BiH tako da Hrvati biraju svoje predstavnike.

On je na konferenciji za novinare u Zagrebu rekao da će kao sukreator spoljne politike, hrvatskom ambasadoru pri NATO-u Mariju Nobilu dati instrukciju da glasa protiv pristupanja Švedske i Finske tom savezu. Milanović je kazao i da će generalnom sekretaru NATO uputiti dopis u kojem će obrazložiti svim članicama zašto je za Hrvatsku važna izmena izbornog zakona u BiH.

On je poručio da će „do zadnjeg trenutka govoriti i upozoravati da je zadnja na Hrvatskom saboru koji može i ne mora dići ruke za ratifikaciju tog pristupa“.

Denacifikacija stiže u SRBIJU- Soroš i Gejts umešani u Ukrajinu

„To ne bi bio čin protiv Finske i Švedske, nego za Hrvatsku. U tom slučaju bi se istog trenutka rodio neverovatan interes za Hrvatsku i njene problem“, rekao je hrvatski predsednik.

On je ocenio da će u slučaju da Sabor ratifikuje pristup značiti da je Hrvatska „poklonila jedino porodično srebro, jedini instrument i polugu uticaja koju u ovom trenutku ima da bi rešila ozbiljan problem koji se događa, ne na Dnjepru, nego na Uni“.

Milanović je podsetio da je Tuska protiv ulaska Švedske i Finske u NATO čime je pokazala, kako je rekao, kako se ponašaju države koje brinu o svojim interesima i o svojim spoljnopolitičkim ciljevima i za to koriste sve raspoložive, legalne instrumente.

„Čak i onda kada se ne moramo slagati s onim što traže, na primer šta Turska traži, pogotovo od Švedske, Turska ima pravo na to. I zato danas NATO nije mogao da donese nikakvu odluku“, zaključio je hrvatski predsednik.

On je ocenio da „Hrvate u BiH kao politički entitet“ razaraju i optužio premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice Andreja Plenkovića da učestvuje u tome zajedno sa nekoliko saradnika. Milanović je dodao da Plenković zbog „svojih ambicija u EU dopušta da Hrvatsku razvlače kao bludnicu po cesti“.

Iz vlade Hrvatske su više puta istakli da podržavaju ulazak Finske i Švedske u NATO, a ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman nedavno je kazao da je siguran da će hrvatski ambasador pri NATO Mario Nobilo poslušati vladu kada bude glasanje o toj temi, odnosno „razumno mišljenje koje je u skladu sa hrvatskim obavezama u NATO-u i podršci politici otvorenih vrata“.

NultaTačka/Mediji