Sve vesti Svet

Milioni Nemaca neće moći da plate grejanje

Milioni Nemaca neće moći da plate grejanje

Najmanje trećina Nemaca sa niskim primanjima možda neće moći da plati sve veće račune za energiju, upozorilo je Nemačko udruženje stanara (DMB), pozivajući vladu da izvrši promene u stambenim programima.

„To je pakleno mnogo ljudi“, rekao je Lukas Sibenkoten, šef DMB-a, za list Der Tagesspiegel u nedelju. “Ovde govorimo o milionima”.

Sibenkoten je pozvao vladu da dozvoli većem broju ljudi da traže beneficije za stanovanje u svetlu rastućih cena energije. „Zakupci takođe moraju biti zaštićeni od raskida ugovora ako ne mogu da uplate uvećane avanse“, rekao je on.

Primedbe su usledile nakon što je Klaus Miler, šef Federalne mrežne agencije, nemačkog regulatora za gas, upozorio da potrošači treba da štede najmanje 20% gasa kako bi izbegli nestašice tokom zime.

„U svim drugim scenarijima, ili se suočavamo sa pretnjom nestašice gasa već u decembru, ili ćemo imati malu nestašicu na kraju predstojeće grejne sezone“, rekao je Miler, opisujući trenutne cene gasa kao „astronomski visoke“.

LUKAŠENKO: Poljska želi da zauzme deo Ukrajine i celu BELORUSIJU

Visoka inflacija i povećani troškovi energije u Nemačkoj su pogoršani strahom da bi Rusija mogla u potpunosti da prekine isporuke prirodnog gasa toj zemlji. Nemačka i druge zemlje EU uvele su sveobuhvatne sankcije Moskvi kao odgovor na njenu vojnu kampanju u Ukrajini i predstavile plan za postepeno ukidanje ruskog gasa.

Međutim, nemačka vlada je više puta upozoravala da bi trenutni prekid snabdevanja iz Moskve ozbiljno oštetio ekonomiju, povećao nezaposlenost i smanjio životni standard.

Ruska gasna kompanija Gasprom smanjila je protok ka Nemačkoj kroz gasovod Severni tok 1 Baltičko more, a zatim je prošlog meseca potpuno obustavila isporuke na 10 dana zbog radova na održavanju.

Prema Gaspromu, proces rutinskog održavanja bio je poremećen zbog zaustavljanja isporuke popravljene turbine u Kanadi, koju je Otava prvobitno odbila da vrati Nemačkoj zbog sankcija.

Berlin je krajem prošlog meseca predstavio plan za uštedu gasa, koji uključuje povećanje rezervi u skladištima gasa i korišćenje više elektrana na ugalj.

Nulta Tačka/RT