Sve vesti Svet

Ministar spoljnih poslova Italije: Rim neće moći da nastavi da podržava Ukrajinu isporukom oružja

Ministar spoljnih poslova Italije: Rim neće moći da nastavi da podržava Ukrajinu isporukom oružja

Politička previranja u Italiji uskoro bi mogla da dovedu do toga da Rim neće moći da nastavi da podržava Ukrajinu isporukom oružja, upozorio je ministar spoljnih poslova te zemlje. Prema Luiđiju Di Maju, to bi bio slučaj ako sadašnja vlada ne preživi glasanje o nepoverenju sledeće nedelje.

U telefonskom intervjuu za američke medije, za Politiko u petak, Di Majo je rekao da oni u Italiji koji žele raspad vlade premijera Marija Dragija igraju na ruku Kremlju.

„Rusi upravo sada slave što su srušili još jednu zapadnu vladu“, tvrdi ministar.

Di Majo je dalje izrazio sumnju u to da li će Italija moći da nastavi da isporučuje oružje Ukrajini pod ovim okolnostima, dodajući da je „to jedan od mnogih ozbiljnih problema“.

Zvaničnik je objasnio da će, u slučaju da vlada padne, još neko vreme ostati na vlasti u svojstvu privremene vlade. Međutim, u ovom slučaju bi njena ovlašćenja bila smanjena, što bi, između ostalog, značilo da vlada ne bi mogla da nastavi isporuke oružja Ukrajini.

„Ako vlada padne u sredu, nećemo imati moć da potpisujemo bilo kakve nove energetske ugovore i to je ozbiljno jer zima dolazi“, dodao je ministar.

Prema Di Maju, Italija bi takođe mogla da ostane bez budžeta za 2023. jer dokument obično usvaja parlament između jula i decembra. Međutim, ukoliko bi bili izbori u septembru ili oktobru, mogli bi da prođu meseci do formiranja nove koalicione vlade, što znači da bi budžet bio odložen, objasnio je ministar. On je dodao da je za formiranje vlade poslednji put bilo potrebno 100 dana.

U četvrtak je Pokret pet zvezdica, koji je deo koalicione vlade premijera Dragija, bojkotovao glasanje o nepoverenju, a premijer je kao odgovor ponudio ostavku. Međutim, italijanski predsednik Serđo Matarela odbio je da prihvati njegovu ostavku, a Dragijevoj vladi u sredu je ponovo izglasano nepoverenje.

Di Majo, koji je bio jedan od lidera Pokreta pet zvezdica, ali je napustio stranku prošlog meseca zbog svađe oko isporuke oružja Ukrajini, bacio se na svoje bivše saveznike, optužujući ih da „pomažu Putinovoj propagandi i autokratiji nad demokratijom“.

Ministar spoljnih poslova je pozdravio premijera Dragija kao jednog od najžešćih protivnika Kremlja na Zapadu, koji se zalagao za snažne sankcije i zamrzavanje ruskih deviznih rezervi nakon početka ruske specijalne operacije u Ukrajini krajem februara.

Pokret pet zvezdica je već nekoliko puta pokušao da oslabi aktuelnu italijansku vladu u poslednjih nekoliko meseci, tvrdi zvaničnik. On je posebno pomenuo protivljenje stranke povećanju izdataka za odbranu Italije kako bi se ispunio cilj NATO-a, kao i rezoluciju u parlamentu protiv NATO-a i osudu podrške Italije Ukrajini.

Di Majo je, međutim, istovremeno rekao da mnoge druge političke snage i sindikati u Italiji shvataju važnost potpuno funkcionalne vlade, što znači da bi Dragi ipak mogao da ostane na vlasti.

Nulta Tačka/RT